Σε κυκλοφορία το ημερολόγιο του 2025 από τον σύνδεσμο αγάπης
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στην ειδική αίθουσα των γραφείων μας στο παλιό νοσοκομείο, ο καθιερωμένος Αγιασμός του Συνδέσμου μας για την έναρξη της φετινής χρονιάς. Στην εκδήλωση συμμετείχε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και πολυάριθμα μέλη και φίλοι του συλλόγου.
Τον Αγιασμό τέλεσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου πατέρας Ευθύμιος ενώ μας τίμησαν με την παρουσία τους ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου κ. Σωτήρης Μάγος και ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων του δημοσίου κ. Πασχάλης Γκογκίδης.
Μετά τον σύντομο χαιρετισμό της προέδρου μας Ειρήνης Γιαλλουράκη – Καρακατσάνη τον λόγο πήρε το μέλος μας Θεολόγος-Φιλόλογος κ. Παναγιώτης Ψαρός ο οποίος παρουσίασε το Ημερολόγιο του 2025 με θέμα «Αλληλεγγύη και Αδελφοσύνη» το οποίο τέθηκε ήδη σε κυκλοφορία. Αναλυτικά η παρουσίαση του:
«Για την διετία 2024, 2025 των ημερολογίων του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ έγινε ένα ενιαίο πρόγραμμα θεματικής και αντίστοιχων κειμένων που έχει αναφορά στην ονομασία του Συλλόγου μας.
Έτσι το περσινό Ημερολόγιο του 2024 αφιερώθηκε στην ΑΓΑΠΗ, την 2η λέξη της ονομασίας του Συλλόγου μας, και το φετινό του 2025 στην πρώτη του λέξη στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ των ανθρώπων και απανταχού μελών της Εκκλησίας.
Το δε νέο σχήμα του ημερολογίου, που εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας κ. Κώστας Χατζημαλωνάς, επέτρεψε να συμπεριληφθούν φέτος κάπως εκτενέστερα κείμενα σύγχρονων, δραστήριων μελών της εκκλησίας μας, γι αυτό και στα κείμενα αυτά θα εστιαστεί περισσότερο η σημερινή παρουσίαση.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ είναι αυτή του Καλού Σαμαρείτη που συνδέει εχθρούς κα φίλους με την έμπρακτη αγάπη.
Στα 2 πρώτα φύλλα γινεται αναφορά στις αξίες που πρεσβεύει ο Σύλλογός μας από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα και συμπεριλαμβάνει την συγκινητική προσφώνηση του Επίτιμου Προέδρου μας κ. Σωτήρη Μάγου προς τα μέλη του 1965.
Στον μήνα Ιανουάριο ο αγαπητός σε όλους π. Νεκτάριος Πόκκιας, που συμπαρίσταται πάντοτε στον Σύλλογό μας και είναι από τα πιο δραστήρια μέλη της εκκλησίας στην Κοινωνία της Δωδεκανήσου, μάς θυμίζει «Τῷ συνδέσμῳ τῆς ἀγάπης, συνδεόμε¬νοι οἱ Ἀπόστολοι…», επαινεί τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας και προβάλλει σε ακροστιχίδα της λέξης «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» τις αρετές που πρέπει να έχουμε.
Στον Φεβρουάριο ο αγαπητός και ένθερμος Θεολόγος και μέλος του Συλλόγου μας κ. Γιώργος Ανθυμίδης μας γράφει για την ενότητα των πρώτων Χριστιανών στην εκκλησία της Ιερουσαλήμ, όπου είχαν άπαντα κοινά.Όλοι οι πιστοί είχαν μια καρδιά και μια ψυχή, υπερβαίνοντας την ατομικότητα και συνδεόμενοι μεταξύ τους σε μια αδιάρρηκτη κοινωνία, επιδιώκοντας το «καθ’ όμοίωσιν», δηλαδή στη δυνατό¬τητα των ανθρώπων να αγαπούν κατά το πρότυπο της κοι¬νωνίας των προσώπων της Αγίας Τριάδας.
Ο Γεν. Γραμματέας μας κ. Κώστας Χατζημαλωνάς σε 3 κείμενά του με επιστημονική τεκμηρίωση, υπογραμμίζει ότι ο σύνδεσμος των ανθρώπων στηρίζεται όχι μόνο εκκλησιαστικά, πολιτιστικά αλλά και με το DNA να είναι ένα γεγονός που ενισχύει την ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι γενετικά και μέσω της ενσυναίσθησης, όταν μπαίνει δηλαδή ο ένας στη θέση του άλλου, οδηγούμαστε σε αδελφοσύνη και αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη και αδελφοσύνη είναι ανθρώ¬πινη αξία που αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και αρμονικής κοινωνίας. Στην αρχαία φιλοσοφία, την θρησκευτική διδασκαλία, την επιστημονική έρευνα και την καθημερινή πράξη, η αδελφοσύνη παραμένει ένας ζωτικός σύνδεσμος που δίνει αξία στην ύπαρξη του ανθρώπου.
Ο Ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνος, της εταιρείας «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» δρ κ. Αναστάσιος Πλατής αναγνωρίζει ότι τα άτομα μπορούν να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά αυτό δεν αλλοιώνει την ουσία του ανθρώπου. Είμαστε όλοι συν-άνθρωποι και πρέπει να κατανοούμε ο ένας τον άλλο.
Ο Δρ. Νίκος Τσιρέβελος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που άφησε το αποτύπωμά του στη Ρόδο, καθώς δίδαξε στο «Βενετόκλειο», αναφέρεται στη «Λειτουργία μετά τη Λειτουργία». Οι πιστοί αντλώντας δύναμη από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας μεταφέρουν μετά τη Λειτουργία τα μηνύματα και τα δώρα του Ιησού, την αυτοθυσιαστική του προσφορά, στους εγγύς και τους μακράν αδελφούς μας, συνεχίζοντας έτσι ιεραποστολικά την μεταμόρφωση του κόσμου σε εκκλησία Χριστο.
Ο Παναγιώτης Ψαρός αναφέρει σε 3 κείμενα ότι ο άνθρωπος δημιουργηθείς κατ΄ εικόνα του Τριαδικού Θεού έχει μια ουσία αλλά είναι μυριοϋπόστατος κατά τα πρόσωπα. Και όπως και τα 3 πρόσωπα της Αγίας Τριάδας (Πατήρ-Υιός- Άγιον Πνεύμα) αλληλοπεριχωρούνται εν αγάπη έτσι και οι άνθρωποι πρέπει εν αγάπη να συνυπάρ¬χουν, και να συνδέονται μεταξύ τους. Η μετάνοια, που σημαίνει αλλαγή του νου, στάσης, νοοτροπίας. συμπεριφοράς ενώπιον του Σταυρούτου Κυρίου, είναι ο τρόπος υπάρξεως που ενοποιεί τα μέλη της εκ¬κλησίας. Η αφοσίωση στον Σταυρό του
Κυρίου μάς συνδέει όλους τους πιστούς και όπως είπε ο Ιησούς: «Εί τις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυ¬τόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολου¬θείτω μοι».
Πολλές από τις σκέψεις των κειμένων αυτών είναι εμπνευσμένες από τις Θεολογικές αναλύσεις του πρόσφατα εκλιπόντος (24/8/2024) σημαντικότατου Έλληνα Θεολόγου και Φιλοσόφου Χρήστου Γιανναρά
Υπάρχουν δε και 2 αυτούσια κείμενα του παγκοσμίως εγνωσμένου κύρους σοφού και αγίου των έργων και των λόγων Αρχιεπισκόπου Τιράνων Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστασίου που αναφέρονται στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Η συμμετοχή μας στο κοινό ποτήριο της Θείας Κοινωνίας μάς συνδέει με το γεγονός της ενανθρώπισης και της σταύρωσης του Κυρίου και μας προσανατολίζει προς την παγκόσμια κοινωνία αγάπης. Τονίζει δε, ότι ο Θεός αγάπη εστί. Όποιος μένει εν τω Θεώ δεν μπορεί παρά να αγαπά όπως Εκείνος, με μια αγάπη που παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες, που δε γνωρίζει σύνορα, προκαταλήψεις που αγκαλιάζει τα πάντα. Αναφέρει δε και τον Ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου.
«Ἡ ἀγάπημακροθυμεῖ, χρηστεύεται ἡ ἀγάπη, οὐζηλοῖ, ἡ ἀγάπηοὐπερπερεύεται (δεν κομπάζει), οὐφυσιοῦται (δεν υπηρεφανεύεται), οὐκἀσχημονεῖ, οὐζητεῖτὰἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν, οὐκ χαίρει ἐπὶτῇἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲτῇἀλη¬θείᾳ• πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει. Ἡ ἀγάπη οὐδέποτε εκπίπτει».
Στο ημερολόγιο μας οι εορτές των Αγίων, οι νηστείες με κόκκινα γράμματα και όλα γενικώς είναι ευδιάκριτα με μεγάλη γραμματοσειρά. Τα κείμενα πλαισιώνονται από εικόνες του Τίμιου Σταυρού και της Ύψωσής του, της Αγίας Τριάδας που απεικονίζεται με 3 αγγέλους, με την φιλοξενία του Αβραάμ, ή από φωτογραφίες των δραστηριοτήτων του Συλλόγου όπως αποστολές ρουχισμού, τουρνουά ποδοσφαίρου, εκδρομές.
Το ημερολόγιό μας κλείνει με τον προγραμματισμό των Δράσεων του 2025.
Η ευχή και η προσπάθεια όλων μας είναι για την ευρύτερη διάδοσή του».
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. Στάθης Φαρμακίδης
Υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων