Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στη Ρόδο
Η εμφάνιση και η εξέλιξη της πανδημίας έφερε στην επιφάνεια μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα και δύο κρίσιμα ζητήματα για τη ζωή και το μέλλον των κατοίκων της Ρόδου, αλλά και των άλλων νησιών.
α) Το πρόβλημα της γύμνιας των δημόσιων δομών υγείας των νησιών, μικρών και μεγάλων. Στο Νοσοκομείο της Ρόδου από τις 360 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που προβλέπει το φτιαγμένο στις ανάγκες των μνημονίων ανεπαρκέστατο οργανόγραμμα, οι 220 θέσεις είναι κενές.
75 κενές οργανικές θέσεις σε τραυματιοφορείς και χειριστές ιατρικών μηχανημάτων.
70 κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Στη ΜΕΘ λειτουργούν τα 6 από τα 8 κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού. Έντονη ανησυχία υπάρχει επίσης για το τι θα γίνει με τη φροντίδα των ασθενών σε μονάδες που χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό σε περίπτωση μόλυνσης του προσωπικού, αφού το Νοσοκομείο δεν διαθέτει εκπαιδευμένες εφεδρείες. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι υπόλοιπες δομές υγείας στο νησί (Κ.Υ., Π.Ι.,ΠΕΔΥ).
β) Το πρόβλημα της τρωτότητας του τουρισμού και ο αντίκτυπος στην οικονομία της Ρόδου, εξ αιτίας της σχεδόν αποκλειστικής εξάρτησής της από την τουριστική δραστηριότητα. Δεν είναι όμως τυχαίος ο βαθμός εξάρτησης της οικονομίας του νησιού από τον τουρισμό, γιατί στον καταμερισμό της ευρωενωσιακής παραγωγής , όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις μετέτρεψαν την Ελλάδα σε χώρα υπηρεσιών, τουρισμού και εμπορίου, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες στην αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική, βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή.
Συνεπώς ο κίνδυνος να βρεθούν σε συνθήκες εξαθλίωσης και ν’ αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης οι εργαζόμενοι του νησιού μας στο κλάδο του τουρισμού, όπως και οι αυτοαπασχολούμενοι ή αγρότες είναι πραγματικός, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για τη μεγάλη μείωση του τουρισμού, τουλάχιστον για το 2020.
Σ’αυτή τη συγκυρία οι ενώσεις της εργοδοσίας βιομηχάνων, εφοπλιστών και μεγαλοξενοδόχων (ΣΕΒ, ΣΕΕΝ, ΣΕΤΕ, ΠΟΞ) ζητούν από την κυβέρνηση επιδοτήσεις και εγγυοδοτήσεις δισεκατομμύρια ευρώ. Στο όνομα δε, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος ζητούν φορολογικές ελαφρύνσεις και δυσμενείς αλλαγές στις ήδη άθλιες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο τουρισμό. Τελικά, όπως συνέβη και τα χρόνια της κρίσης, πάλι τα συνηθισμένα «υποζύγια» θα πληρώσουν τη νέα διάσωση των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι εργαζόμενοι σήμερα, είτε βρίσκονται στη παραγωγή, είτε είναι απολυμένοι, ή σε αναστολή, ή εν αναμονή της επαναπρόσληψής τους στα ξενοδοχεία, είναι ψυλλιασμένοι ότι η πανδημία αποδείχτηκε χρήσιμη στο σύστημα για να ξεμπερδέψει με τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που άφησαν σε ισχύ, έστω και πληγωμένα, τα τρία μνημόνια. Παράδειγμα και η τοπική κλαδική ΣΣΕ που υπογράφτηκε πρόσφατα με την Ένωση Ξενοδόχων, με την οποία προβλέπεται μισθός 100 ευρώ λιγότερα για νέους κάτω των 25 και για όσους έχουν προϋπηρεσία μικρότερη από 3 σεζόν στον ίδιο εργοδότη!
Την ίδια στιγμή που πετσοκόβουν τους μισθούς πείνας, δεκάδες εκατομμύρια χαρίζονται και στη περιοχή μας σε επιχειρηματίες που επενδύουν σε ξενοδοχεία. Μέσα στον Απρίλιο (από τις 3/4 έως 7/4)μέσα σε 4 μέρες δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ ενισχύσεις με μορφή επιδότησης ύψους 34.020.986,71 € και με τη μορφή φοροαπαλλαγών 4.902.993.40 ευρώ.
Χρήμα λοιπόν υπάρχει και σε «μαξιλάρια», σε κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία. Ο προορισμός τους όμως είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και για το λαό προορίζονται ψίχουλα, κι αυτά με το σταγονόμετρο συνοδευόμενα με κατάργηση λαϊκών δικαιωμάτων.
Η χθεσινή, η σημερινή και η επόμενη μέρα είναι δύσκολη για το λαό της Ρόδου. Κάποια μέτρα που πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο στη προηγούμενη συνεδρίασή του, όπως η απαλλαγή του ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις που κλείσανε με απόφαση της κυβέρνησης, επιβάλλεται να αγκαλιάσει πρωτίστως και τους εργαζόμενους που δεν έχουν εισόδημα λόγω παύσης δραστηριότητας αυτών των επιχειρήσεων.
Απαιτούμε μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες που πλήττονται σήμερα από την κατάσταση λόγω της πανδημίας.
Ζητάμε τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη για να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για :
- Να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό τα κενά στο Νοσοκομείο και σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της Ρόδου.
- Την επέκταση της απαλλαγής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού σε άνεργους , στους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή η σύμβασή τους, που έχει μειωθεί ο μισθός τους λόγω της πανδημίας.
- Απαλλαγή τελών ύδρευσης σε όλα τα νοικοκυριά καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης λόγω της πανδημίας.
- Αντί αναστολής , απαλλαγή από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 30η Αυγούστου 2020 η καταβολή μισθωμάτων στο Δήμο για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων.
- Να εφαρμοστεί επιτέλους από τη Δημοτική Αρχή η αρ. 3/24-1-2014 απόφαση (ΑΔΑ: ΒΙΨ1Ω1Ρ-ΛΕΓ) απαλλαγής ή μειωμένων ανταποδοτικών τελών σε πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες, μονογονεϊκές και ΑΜΕΑ. Συγκρότηση ειδικού γραφείου για παραλαβή δικαιολογητικών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή μέσω ΚΕΠ για την ομαλή διεκπεραίωση των αιτημάτων.
- Να καλυφθεί το συνολικό κόστος των παραπάνω μέτρων με έκτακτη κρατική επιχορήγηση.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Τάκης Πότσος
Κώστας Τσουρούτης
Ρόδος 15/04/2020