Η Ρόδος ξέρει πώς να διαχειρίζεται τις ήττες!
Πέρασαν 535 ημερολογιακές ημέρες από την τελευταία ήττα της Ρόδου. Τότε, στις 10 Νοεμβρίου του 2019 τα «ελάφια» ηττήθηκαν στην έδρα του Αιολικού για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Ενάμιση χρόνο μετά ακόμα μια νησιώτικη ομάδα, κατάφερε να κερδίσει τους «πράσινους» και να τους «σπάσει» το αήττητο σερί που έτρεχαν.
Η εμφάνιση της Ρόδου στην Νάξο, απέναντι στην Σαντορίνη ήταν πολύ μακριά από τα γνωστά στάνταρ τους. Οι ποδοσφαιριστές του Κώστα Βελιτζέλου σε κανένα σημείο του αγώνα δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν τη νίκη, καθώς οι γηπεδούχοι επέβαλλαν πλήρως τον ρυθμό τους.
Το παιχνίδι αυτό, όμως ανήκει στο παρελθόν. Η συνέχεια περιλαμβάνει εξίσου δύσκολα και καθοριστικά παιχνίδια για την κορυφή της Football League. Εκεί που το ζητούμενο είναι η αντίδραση για τους ποδοσφαιριστές των «ελαφιών». Και στο στρατόπεδο της Ρόδου ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν, αλλά και πως να διαχειριστούν μια ήττα μέσα στη χρονιά. Ότι γνώμη και να έχει ο καθένας από εμάς, τα τελευταία τρία χρόνια και με την τωρινή διοίκηση, οι «πράσινοι» μετά από ήττες μόνο καλύτεροι έχουν βγει.
Πιο συγκεκριμένα, στις 21 Οκτωβρίου του 2018 για το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας Δωδεκανήσου, η Ρόδος ηττήθηκε στο Δημοτικό Στάδιο από τον Ηρακλή Μαριτσών με 1-0. Τότε, αρκετοί πίστεψαν ότι ο δρόμος για την άνοδο δεν θα ήταν τόσο εύκολος, αφού η ήττα αυτή θα έφερνα τριγμούς στο εσωτερικό της ομάδας και θα έδινε μεγαλύτερη ψυχολογία στον κύριο ανταγωνιστή της χρονιάς εκείνης, Α.Ο Πυλίου. Η διοίκηση στήριξε το προπονητή και τους ποδοσφαιριστές της και τελικά, στο τέλος της διαδρομής δικαιώθηκε, αφού οι «πράσινοι» πανηγύρισαν το πρωτάθλημα Δωδεκανήσου με μεγάλη διαφορά και ακόμα μεγαλύτερη άνεση.
Την επόμενη περίοδο οι δυο ομάδες που είχαν ως κύριο στόχο την άνοδο ήταν η Ρόδος, ο Αιολικός και μετέπειτα η Μαρκό, που επίσης είχαν ένα αρκετά μεγάλο μπάτζετ για τα δεδομένα της Γ’ Εθνικής. Στην Μυτιλήνη η Ρόδος έκανε την πρώτη της ήττα, και έδωσε την ευκαιρία στους διώκτες της να την πλησιάσουν βαθμολογικά και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της. Η διοίκηση του συλλόγου έλυσε κοινή συναινέσει την συνεργασία της με τον προπονητή, Νίκο Κουρμπανά και την θέση του πήρε ο Κώστας Βελιτζέλος. Τα «ελάφια» παρά την πρόωρη διακοπή εξαιτίας του κορωνοϊού, είχαν κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα του 6ου ομίλου.
Με αποδείξεις και όχι ενδείξεις, η Ρόδος έχει καταφέρει να διαχειρίζεται τα στραβά αποτέλεσμα που θα έρχονται κατά την διάρκεια της χρονιάς. Το φετινό πρωτάθλημα της Football League αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα παιχνίδια. Με την απραξία και όλα τα εμπόδια, η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων ανεξαρτήτου ποιότητας του υλικού που διαθέτουν, «βράζουν» στο ίδιο καζάνι.
Κλείνοντας. «Τουρκόσποροι» λοιπόν. Είμαι σίγουρος ότι ο εκείνος που κατονόμασε έτσι την αποστολή της Ρόδου και το νησί γενικότερα δεν ξέρει την προέλευση της λέξης. Η πρώτη εξήγηση, που χρησιμοποιείται συνήθως ως υβριστική, χαρακτηρίζει κάποιον που έχει Tούρκο πατέρα και Χριστιανή μητέρα. Ενώ η δεύτερη ερμηνεία που δίδεται και χρησιμοποιείτο παλαιότερα στην Ελλάδα, κυρίως για τους πρόσφυγες από Μικρά Ασία, αφορούσε Έλληνες που κατάγονταν από τουρκικές ή τουρκοκρατούμενες περιοχές.
Συμπέρασμα, όλο το πιο πάνω θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα απλό Google Search.