Η «ακτινογραφία» των ομάδων της Football League μετά από 23 αγωνιστικές
Βρισκόμενοι σε περίοδο πανδημίας, με όλα τα ενδεχόμενα που αφορούν την συνέχεια του πρωταθλήματος να παραμένουν «ανοιχτά», ας δούμε συνοπτικά τι μας παρουσίασαν οι δεκατέσσερις «μονομάχοι» της φετινής εντυπωσιακής Football League.
Α.Ο. ΤΡΙΚΑΛΑ
Ο πρωτοπόρος της Football League Α.Ο. Τρίκαλα επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και δίκαια βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Το συμπαγές και αρκετά ποιοτικό σύνολο του Περικλή Αμανατίδη, παρουσίασε αρκετά καλό και σταθερό αγωνιστικό πρόσωπο στην μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος και τρεις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της φετινής περιόδου, φιγουράρει στην κορυφή με απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο Ιωνικό, έχοντας «κλειδώσει» ουσιαστικά την πρώτη θέση και την κατάκτηση του τίτλου, επιστρέφοντας μετά από απουσία ενός χρόνου στην Super League 2.
ΙΩΝΙΚΟΣ
Μια «παραδοσιακή» δύναμη του Ελληνικού ποδοσφαίρου αποτελεί και ο Ιωνικός. Η ομάδα της Νίκαιας παρότι στραβοπάτησε στις αρχές του πρωταθλήματος, κατάφερε να κάνει ένα αγωνιστικό ντεμαράζ και να βρεθεί στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, η οποία δίνει άνοδο στην Super League 2. Οι «Νικαιώτες» ξεκίνησαν τη σεζόν, έχοντας τον Δημήτρη Αρναούτη στον πάγκο τους, έναν προπονητή, ο οποίος οδήγησε τον Ιωνικό στην άνοδο από την περσινή Γ’ Εθνική, στη νέα και ανανεωμένη Football League, όμως δέκα αγωνιστικές πριν από το φινάλε, έδωσαν τα ηνία στο επίσης έμπειρο Απόστολο Χαραλαμπίδη. Μεγάλο όπλο» για τον Ιωνικό, αποτελεί η «καυτή» του έδρα, μέσω της οποίας κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετούς βαθμούς, καλύπτοντας τις αστοχίες μακριά από τη Νίκαια.
ΔΙΑΓΟΡΑΣ
Παρότι δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με μόλις πέντε βαθμούς στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές, ο Διαγόρας κατάφερε να βρεθεί στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, διεκδικώντας την άνοδο ακόμα και από την δεύτερη θέση, από την οποία και υπολείπεται μόλις δυο βαθμούς. Η ομάδα του Πέτρου Ρουτζιέρη, διακρίνεται για την μαχητικότητα που έχει στο παιχνίδι της, ενώ με «όπλο» της, την πολύ καλή αμυντική λειτουργία, κατάφερε να εγκλωβίσει και να «καταστρέψει» τα σχέδια αρκετών αντιπάλων της, είτε εντός, είτε εκτός έδρας. Σημαντικό ατού στην φετινή προσπάθεια του «γηραιού» έπαιξαν οι πέντε εκτός έδρας νίκες, όπως επίσης και η έλευση του Πέτρου Ρουτζιέρη, σε ένα αρκετά κρίσιμο χρονικό σημείο για την ομάδα.
ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ
Η Νίκη Βόλου πρόκειται για μια εκ των πιο ποιοτικών ομάδων της κατηγορίας. Οι «μπλε» της Μαγνησίας παρότι μπήκαν ουσιαστικά από το «παράθυρο» στη Football League, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία κάποιων άλλων ομάδων να δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα, «έχτισαν» μια γρήγορη ομάδα, η οποία στη καλή της μέρα, μπορεί να εμφανίσει πολλά πράγματα στον αγωνιστικό χώρο. Η έλευση του Στάικου Βεργέτη έδωσε στη Νίκη αυτό το κάτι που της έλειπε στις πρώτες έξι αγωνιστικές, καθώς ο πολύπειρος τεχνικός, εκμεταλλεύτηκε άριστα το σύνολο που του δόθηκε, κάνοντας τη Νίκη μια αρκετά πειθαρχημένη ομάδα, τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας.
Ο.Φ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Αν θελήσουμε να μιλήσουμε για την ομάδα έκπληξη του πρωταθλήματος, τότε αυτή δεν είναι άλλη από τον πρωτάρη Ο.Φ. Ιεράπετρας. Οι Κρητικοί, στην παρθενική τους συμμετοχή στις επαγγελματικές κατηγορίες, έδειξαν πως με καλή οργάνωση και κρατώντας χαμηλά τα προσχήματα, μπορείς σαφέστατα να επιτυχείς τον οποιονδήποτε στόχο.
Ο ΟΦΙ ξεκίνησε τη σεζόν, έχοντας ως βασικό στόχο, την γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής, παρ’ ολ’ αυτά βρίσκεται στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, όντας ισόβαθμος με τη Νίκη Βόλου, ελπίζοντας ακόμα και στην άνοδο. Η έλευση του Τίμου Καβακά, έδωσε μεγαλύτερη σταθερότητα στον ΟΦΙ, ο οποίος μπόρεσε να δημιουργήσει ένα τεράστιο σερί θετικών αποτελεσμάτων, το οποίο τον οδήγησε στα υψηλά στρώματα της Football League.
Α.Ο. ΚΑΒΑΛΑ
Μια ομάδα με αρκετά όνειρα και πολλές φιλοδοξίες αποτελεί και η Καβάλα. Το σύνολο του Παύλου Δερμιτζάκη βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις και συνεχίζει να «βλέπει» με αρκετές πιθανότητες την άνοδο στην Super League 2. Το μεγαλύτερο «όπλο» της Καβάλας στη φετινή Football League, αποτελεί ξεκάθαρα το «Ανθή Καραγιάννη», στο οποίο οι «Αργοναύτες» γνώρισαν την πρώτη τους ήττα την 23η αγωνιστική.
ΝΠΣ ΒΕΡΟΙΑ
Στο ίδιο μοτίβο με την Καβάλα, κινείται και ο ΝΠΣ Βέροια. Η ομάδα της Ημαθίας ξεκίνησε τη σεζόν με τον Σάκη Θεοδοσιάδη (συνεχίζει με τον Κώστα Γεωργιάδη) στον πάγκο της, έχοντας μοναδικό στόχο την άνοδο στη Super League 2. Μια παραδοσιακή δύναμη του Ελληνικού ποδοσφαίρου, μια ομάδα με συμμετοχές στην Super League, η οποία θέλησε να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Η Βέροια διαθέτει ένα αρκετά συμπαγές, αλλά και ποιοτικό ρόστερ, όμως τα αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών, σε συνάρτηση και με την πιθανή τιμωρία για την αντικανονική συμμετοχή του Στέλιου Μαραγκού στο παιχνίδι με την Καλαμάτα, θα την αφήσουν αρκετά χαμηλά, εξαλείφοντας ουσιαστικά τις όποιες ελπίδες για απευθείας άνοδο.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
Μη έχοντας αυτοσκοπό την άνοδο, ο Ολυμπιακός Βόλου, κατάφερε να βρεθεί σε αρκετά πλεονεκτική θέση στο τέλος του πρώτου γύρου, όπου με τον Σούλη Παπαδόπουλο στον πάγκο του, έκανε την αγωνιστική ρελάνς και έδειξε στους αντιπάλους του, ότι πρόκειται για μια ομάδα, η οποία δύσκολα θα τα παρατήσει. Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν τις πιο ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις την περίοδο του Ιανουαρίου, όμως κάποια αρνητικά αποτελέσματα, αλλά και οι συνεχείς αλλαγές προπονητών, δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, βγαίνοντας ουσιαστικά εκτός στόχων από πολύ νωρίς.
ΑΙΓΑΛΕΩ
«Χτίστηκε» με σκοπό να πρωταγωνιστήσει, όμως κατέληξε να κυνηγάει μέχρι τέλους την παραμονή. Ο λόγος για το ιστορικό Αιγάλεω, το οποίο με τις καλοκαιρινές μεταγραφές που πραγματοποίησε έδειχνε πως θα είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για την άνοδο. Αντ’ αυτού το «Σίτι» παρουσίασε μεγάλα αγωνιστικά προβλήματα κατά την διάρκεια της σεζόν, χάνοντας αρκετούς βαθμούς, τόσο στο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», όσο και μακριά από την πρωτεύουσα. Οι εντυπωσιακές κινήσεις του καλοκαιριού δεν έπιασαν τόπο, με αποτέλεσμα η διοίκηση των «μπλε» να προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές τόσο στο ρόστερ, όσο και στον πάγκο. Η έλευση του Θωμά Γράφα, έδωσε διαφορετικό χαρακτήρα στο Αιγάλεω, το οποίο δίχως να εντυπωσιάζει έδειξε σιγά σιγά να παίρνει τους βαθμούς που επιθυμούσε, ξεφεύγοντας κατά τρεις πόντους από την επικίνδυνη ζώνη.
ΙΑΛΥΣΟΣ
Στην επιστροφή του στις επαγγελματικές κατηγορίες μετά από πολλά χρόνια απουσίας, ο Ιάλυσος παρουσίασε δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος. Οι «ερυθροκίτρινοι» προχώρησαν σε τεράστιες αλλαγές στο ρόστερ, γεγονός που τους έκανε μια αρκετά καινούργια ομάδα. Ο «τοξοβόλος» πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τις πολλές αλλαγές προπονητών, όμως μετά την έλευση του Βαγγέλη Χοσάδα, ξεκίνησε να μεταμορφώνεται προς το καλύτερο, παρουσιάζοντας θετικότατα στοιχεία στον αγωνιστικό χώρο, επιτρέποντας του να μαζέψει τις νίκες που ήθελε πριν από την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Οι περισσότερες από τις κινήσεις που έγιναν θα μπορούσαμε να πούμε πως «βγήκαν» με αποτέλεσμα ο Ιάλυσος να περάσει πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού, έχοντας ισοβαθμία με τον Θεσπρωτό. Εκκρεμεί η απόφαση της ένστασης για το παιχνίδι με τον Ο.Φ. Ιεράπετρας.
ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ
Ο Θεσπρωτός αποτελεί ίσως την πιο απρόβλεπτη ομάδα του πρωταθλήματος μετά τον Ο.Φ. Ιεράπετρας. Το σύνολο του πολύπειρου Χουάν Ραμόν Ρότσα παρότι δεν ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν, κατάφερε να πραγματοποιήσει μια πορεία πρωταθλητισμού στο δεύτερο μισό της Football League, αναγκάζοντας όλους τους αντιπάλους του, να τον δουν με «διαφορετικό μάτι». Η ομάδα της Ηγουμενίτσας έχοντας ένα αρκετά νεανικό, όμως παράλληλα πολλά υποσχόμενο και φιλόδοξο ρόστερ, μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την έδρα της και πλέον διεκδικεί με όλα της τα «όλα», την παραμονή στην κατηγορία.
ΕΝΩΣΗ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Ένα «άλυτο μυστήριο» αποτελεί μέχρι και σήμερα ο Ασπρόπυργος. Η ομάδα του μπαρουτοκαπνισμένου Γιώργου Βαζάκα, έχει αδικήσει τον εαυτό της, μην έχοντας συγκεντρώσει αρκετούς βαθμούς στο φετινό πρωτάθλημα. Οι «κυανόλευκοι» έχουν παρουσιάσει ένα αρκετά καλό πρόσωπο στην μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος, όμως κάποια λάθη σε συνδυασμό με την κακοτυχία, δεν τους επέτρεψαν την εξασφάλιση της γρήγορης παραμονής. Η μεταγραφική ενίσχυση τον περασμένο Ιανουάριο, έδωσε σίγουρα διαφορετική εικόνα στον Ασπρόπυργο, οποίος όμως βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη βαθμολογική θέση. Εκκρεμεί η ένσταση για την αφαίρεση τριών βαθμών από το ματς με την Τρίγλια.
Π.Ο.ΤΡΙΓΛΙΑΣ
Μια καινούργια, όμως αρκετά οργανωμένη ομάδα της Football League, είναι σίγουρα η Τρίγλια. Οι «μπλε» της Χαλκιδικής διαθέτουν ένα νεανικό ρόστερ, όμως έχουν προσθέσει αρκετές πινελιές εμπειρίας, οι οποίες έδωσαν μεγαλύτερη δυναμική στην ομάδα. Η Τρίγλια έχει παρουσιάσει ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο όντας πρωτάρα στην κατηγορία, όμως τα αρκετά άτυχα αποτελέσματα, τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας, την άφησαν στα χαμηλά στρώματα του βαθμολογικού πίνακα.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Φτάνοντας στο τέλος, περνάμε στην ομάδα, η οποία διέψευσε κάθε προγνωστικό στο φετινό πρωτάθλημα. Η Καλαμάτα ή αλλιώς «Μαύρη Θύελλα», ξεκίνησε την τελευταία στιγμή τον προγραμματισμό της για την συμμετοχή στην Football League, όμως έχοντας στόχο τον πρωταθλητισμό, συγκέντρωσε 10 βαθμούς στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια, με απολογισμό 3 νίκες και μια ισοπαλία, που την έφεραν από νωρίς στην πρώτη θέση. Παρ’ ολ’ αυτά, η ιστορική ομάδα της Μεσσηνίας δεν είχε ανάλογη συνέχεια και σπάζοντας όλα τα αρνητικά ρεκόρ, συγκέντρωσε μόλις 9 βαθμούς στις επόμενες 19 αγωνιστικές, βρισκόμενη αυτή την ώρα, στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, έχοντας συγκεντρώσει 19! βαθμούς σε 23 παιχνίδια. Οι πολλές αλλαγές προπονητών σε συνδυασμό με τις αρκετές αλλαγές ποδοσφαιριστών, δεν βοήθησαν καθόλου τους «μελανόλευκους», οι οποίοι τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο».