«Είμαι υπέρ της δημιουργίας δύο ομίλων στην Β Εθνική»
Tην άποψη του ότι η αναδιάρθρωση των κατηγοριών και η δημιουργία μιας ενιαίας δυνατής Β εθνικής δύο ομίλων θα είναι για το καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου, εξέφρασε μιλώντας στην αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ Σερρών το μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου Παναγιώτης Διακοφώτης.
Ο Παναγιώτης Διακοφώτης μίλησε και για τη διακοπή των Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ενώ διευκρίνισε ότι τη φετινή περίοδο δεν θα υπάρξει κυπελλούχος σε καμιά Ένωση και η κλήρωση θα γίνει για να αναδειχθεί η ομάδα που θα πάρει μέρος τη νέα χρονιά στο κύπελλο Ελλάδος.
Αναλυτικά το μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου Παναγιώτης Διακοφώτης μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών:
-Για τη διακοπή των πρωταθλημάτων της ΕΠO:
«Πήραμε μια απόφαση να διακόψουμε τα πρωταθλήματα. Σίγουρα φωνές υπάρχουν αλλά και στην αντίθετη περίπτωση, αν δεν διακόπταμε, πάλι θα φωνάζανε. Πιστεύουμε ότι το καλύτερο για την ασφάλεια όλων μας ήταν να τα διακόψουμε. Βλέπετε ότι υπάρχουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που δεν θέλουν να αγωνιστούν κι όχι μόνο στην Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Και πόσο μάλιστα στα ερασιτεχνικά και σε γήπεδα που πραγματικά δεν μπορείς να ελέγξεις τα πρωτόκολλα που ορίζει το κάθε κράτος. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν θα έπαιρνε την ευθύνη, ούτε οι Δήμοι, ούτε οι πρόεδροι των ομάδων να συνεχιστούν τα παιχνίδια στο ερασιτεχνικό. Όταν η ίδια η Πολιτεία δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα, πόσο εμείς και ξέρετε ότι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μετά από μια ημερομηνία είναι απαγορευτική η διεξαγωγή του. Κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αλλά ειδικά εμείς στα νησιά και σε τουριστικές περιοχές το καταλαβαίνουμε καλύτερα. Δεν μπορείς να έχεις ομάδες να αγωνίζονται, κάποιοι έχουν τις δουλείες τους και οι ομάδες δεν έχουν τα τόσα μεγάλα ρόστερ. Άρα οποιαδήποτε σκέψη για Ιούνιο, Ιούλιο δεν μπορούσε να εφαρμοστεί σε καμιά περιοχή της Ελλάδας».
-Για τις αντιδράσεις με την κλήρωση στο κύπελλο:
«Ο καθένας βλέπει από τη δικιά του μεριά το πρόβλημα αλλά πρέπει να γνωρίζει τι γίνεται γενικά στην Ελλάδα. Καλώς φωνάζουν κάποιοι για μένα αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να βγάλει μια απόφαση μεμονωμένα. Μια κάθετη απόφαση που θα αφορά όλες τις ενώσεις. Υπάρχουν Ενώσεις, όπως και η δικιά μου που είμαστε στη φάση των οχτώ. Επομένως θα έπρεπε να φέρουμε πίσω κάποιες ομάδες, να κάνουν προετοιμασία και να παίξουν το κύπελλο. Δεν γινόταν αυτό. Να ξέρετε ότι μια αγωνιστική περίοδος τελειώνει 30 Ιουνίου. Υπάρχει μια απόφαση της ΟΥΕΦΑ ότι μπορούμε να την παρατείνουμε μέχρι τις 3 Αυγούστου αλλά ποιο κύπελλο θα κάναμε το Σεπτέμβριο, με ποιο ρόστερ; Για αγώνα προηγούμενης σεζόν ένα σωματείο θα έπρεπε να έχει το ίδιο ρόστερ. Δεν γινόταν αυτό. Η απόφαση η δικιά μας δεν είναι ότι με την κλήρωση η κάθε Ένωση θα ορίσει Κυπελλούχο. Θα αναδείξει αυτόν που έχει δικαίωμα συμμετοχής στο κύπελλο Ελλάδος. Δεν θα πάμε να δώσουμε κύπελλο σε μια ομάδα που κληρώθηκε. Στον κυπελλούχο κάθε Ένωσης για την περίοδο 2019-10 δεν θα υπάρχει όνομα, θα υπάρχει μια παύλα. Για αυτό είπαμε ότι όσες ομάδες δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στο κύπελλο Ελλάδος της νέας περιόδου να μην πάρουν μέρος στην κλήρωση, αυτό που έκανε η Ρόδος. Ίσως να μην διατυπώθηκε σωστά γιατί ήταν μια εκτελεστική που κράτησε τέσσερις ώρες».
-Για τη φετινή διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδος:
«Αναμένουμε την απόφαση. Αν τελικά αγωνιστεί η Σούπερ Λιγκ ή όχι. Υπάρχει από την ΟΥΕΦΑ η συζήτηση που έγινε αν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Αν είναι εφικτό και μας το επιτρέψουνε, φαντάζομαι ότι θα ολοκληρωθεί και το κύπελλο. Αν παίξει η Σούπερ Λιγκ, βεβαίως και θα γίνει και το κύπελλο Ελλάδος».
-Για τις οχτώ πρωταθλήτριες της Γ εθνικής, αν ανεβαίνουν οριστικά και για τις κινήσεις που κάνουν να δημιουργηθεί μια ενιαία Β εθνική:
«Στην ιεραρχία των προκηρύξεων κάθε χρόνο έχουμε τα εξής: Φέρνει την προκήρυξη η Σούπερ Λιγκ, αμέσως μετά και αυτό που έγινε φέτος ακολουθούν οι δύο κατηγορίες πιο κάτω, Σούπερ Λιγκ 2 και Football league και μετά έρχεται η ΕΠΟ και κάνει την προκήρυξη της Γ εθνικής. Άρα εμείς περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα τροποποιήσει η Σούπερ Λιγκ 1, η Σούπερ Λιγκ 2 και η Football league και να κάτσουμε στο τραπέζι και να κάνουμε τη δικιά μας τροποποίηση (ως ΕΠΟ). Η πρόθεση μας κι έχει καταγραφεί αυτό στην απόφαση της επιτροπής διοργανώσεων είναι να ανέβουν κατηγορία και οι οχτώ ομάδες. Είναι η πρόθεση μας και η πρόταση της επιτροπής διοργανώσεων. Είναι άδικο να μην ανέβουν αυτές οι ομάδες γιατί δεν τις έδωσαν το δικαίωμα να αγωνιστούν μέχρι το τέλος και να βγούνε οι τέσσερις καλύτερες. Από εκεί και πέρα πρέπει να συνεργαστούμε και με τις άλλες λίγκες και να γίνουν οι τροποποιήσεις και να έρθει μια ομαλή εξέλιξη στα πρωταθλήματα. Υπάρχουν οι σκέψεις για διάφορες τροποποιήσεις και αναδιαρθρώσεις αλλά από εκεί και πέρα αυτό πρέπει να έχει μια σειρά. Δεν μπορούμε από κάτω να κάνουμε πρώτοι εμείς».
-Αν είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης:
«Βεβαίως και είμαι και συμμετείχα σε μια τηλεδιάσκεψη των προέδρων μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ρόδου και τους εξήγησα πως έχουν τα πράγματα. Εγώ το είχα δηλώσει πριν ενάμισι μήνα ότι είμαι υπέρ της αναδιάρθρωσης και μάλιστα στο μοντέλο ότι θα πρέπει να υπάρχει μια δεύτερη επαγγελματική κατηγορία σε δύο ομίλους, Βορράς και Νότος. Αυτό είναι στη κάθε λίγκα το πώς θα διεξάγει το πρωτάθλημα της, αλλά η άποψη μου είναι ότι σε αυτό το πρωτάθλημα θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη συμμετοχή στους Έλληνες. Να ισχύσει ότι ισχύει στη Γ εθνικής, τέσσερις αλλοδαποί κοινοτικοί στην 18αδα. Να δώσουμε το δικαίωμα στις ΠΑΕ αυτό που έγινε πέρυσι στη Football league να γίνει και στη νέα κατηγορία, να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν στην 18αδα δύο ή τρεις ποδοσφαιριστές ερασιτέχνες κάτω των 21 ετών. Εγώ είδα φέτος στη Football league που το εφαρμόσαμε ως μέτρο ότι μέσα από αυτό κερδίσαμε ποδοσφαιριστές. Είδα ερασιτέχνες που ξεκίνησαν στη Football league στα μέσα της περιόδου να γίνονται επαγγελματίες. Που σημαίνει ότι οι ομάδες μπορεί να είχαν την αμφιβολία για έναν ποδοσφαιριστή αλλά στην πορεία του έδωσαν την ευκαιρία και αγωνίστηκε ως ερασιτέχνης και είδαν ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και ως επαγγελματίας. Άρα μέσα από αυτό κέρδισε το ποδόσφαιρο».
-Αν είναι πιθανό να γίνει η αναδιάρθρωση:
«Όπως έχει γίνει η τροπολογία του κ. Αυγενάκη είναι στο χέρι κάθε λίγκας τι θα φέρει σαν αναδιάρθρωση. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα μπούνε στο τραπέζι και θα βγούνε όταν υπάρξει και η θέση της Πολιτείας κατά πόσο θα στηρίξει με τηλεοπτικό συμβόλαιο αυτήν την κατηγορία».
-Για τις δηλώσεις του κ. Αυγενάκη ότι δεν αποχωρεί η ΕΡΤ από τις μεταδόσεις αθλητικών προγραμμάτων:
«Είναι σημαντικό αυτό και πρέπει να δούμε πως η Πολιτεία το βλέπει, πως το βλέπει ο χρηματοδότης στο πρωτάθλημα. Μην ξεχνάτε ότι η NOVA ήταν αυτή που καθόριζε κάποιες αλλαγές στη Σούπερ Λιγκ 1. Το να γίνουν οι ομάδες από 16 σε 14 πέρα από τον κ. Βασιλειάδη, το ήθελε και η NOVA».
-Για το αν εκτιμά ότι η Λίγκα θα προχωρήσει την αναδιάρθρωση:
«Να σας θυμίσω κάτι κι εσείς μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Η αναδιάρθρωση σε αυτό το μοντέλο που έχουμε τώρα έγινε ως εξής: Ο τότε υπουργός είχε πει ότι έχει για τη Σούπερ Λιγκ 2 890 χιλιάδες ευρώ και για την νέα Football league έχω τηλεοπτικό συμβόλαιο 200 χιλιάδες ευρώ για την κάθε ομάδα. Είχε πει «αν τα θέλετε και επιθυμείτε να γίνει έτσι ελάτε να το συζητήσουμε». Άρα, αυτός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση πέρυσι ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού. Το ότι δεν πήραν αυτά τα χρήματα οι ομάδες είναι άλλο καπέλο κι εμείς είχαμε εγκλωβιστεί στην απόφαση μας στο τηλεοπτικό συμβόλαιο και στο το τι ήθελαν οι ομάδες. Για αυτό ήμασταν σύμφωνοι».
-Αν παίξει ρόλο για να γίνει η αναδιάρθρωση η πίεση από τις τοπικές κοινωνίες:
«Ξέρω ότι οι παράγοντες που θέλουν την αναδιάρθρωση έχουν τη στήριξη αρκετών βουλευτών. Μου έχουν ενημερώσει ότι σαράντα βουλευτές της Ν.Δ. στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια. Νομίζω και κάποιες ομάδες της Football league έχουν πει να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα. Εξάλλου και ο κ. Αυγενάκης είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει το λόγο ύπαρξης της Football league. Άρα καταλαβαίνετε ότι και ο ίδιος είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είμαστε μόνο εμείς και οι ομάδες».
-Για τον αριθμό των ομάδων που μπορούν να απαρτίζουν την ενιαία Β εθνική:
«Ο αριθμός που μπορεί να υπάρξει φαντάζομαι ότι είναι 15 ή 16 ο κάθε όμιλος. Το λέω αυτό αν ανέβουν επιπλέον ομάδες στη Σούπερ Λιγκ 1. Μπορεί να είναι των 30 ομάδων. Υπάρχει και η πρόταση του Απόλλωνα Σμύρνης που λέει αναδιάρθρωση με τέσσερις να ανεβούν στη Σούπερ Λιγκ 1 και δύο ομίλους των 15 ομάδων η νέα δυνατή Β εθνική».
-Για τον υποβιβασμό από τη φετινή Γ εθνική:
«Αυτά θα γίνουν όλα μαζί, σε ένα χρόνο, δεν μπορούμε να το κάνουμε σταδιακά. Δεν μπορούμε να τροποποιούμε τώρα αυτό και μετά από ένα μήνα τροποποιούμε το άλλο. Φαντάζομαι αν όχι στην εκτελεστική του Μαΐου, στην εκτελεστική του Ιουνίου θα υπάρξει το τελικό σχέδιο. Για τη Γ εθνική, γιατί ακούγονται πάρα πολλά όσον αφορά τον υποβιβασμό, υπάρχουν τρεις προτάσεις από την επιτροπή διοργανώσεων. Προτάσεις οι οποίες θα έρθουν στην εκτελεστική για επικύρωση. Η μία πρόταση είναι να μην υποβιβαστεί καμιά ομάδα, η άλλη είναι να υποβιβαστούνε από τη 10η θέση και κάτω και μια τρίτη πρόταση που την έκανα εγώ στην επιτροπή είναι να υποβιβαστούνε μόνο όσοι έχουν πέσει μαθηματικά. Δηλαδή αν συνεχιζόταν το πρωτάθλημα αυτές οι ομάδες που δεν είχαν μαθηματικές ελπίδες να υποβιβαστούνε. Επίσης γιατί υπάρχουν φωνές από διάφορες ενώσεις θα υπάρξει και μια τροποποίηση, ένας νέος τρόπος υπολογισμού για τις ομάδες του Ερασιτεχνικού, γιατί έχουμε πολλές περιπτώσεις όπου υπάρχουν δύο όμιλοι που εκεί δεν μπορούν να πάνε οι Ενώσεις και να εφαρμόσουν τα κριτήρια ΟΥΕΦΑ. Παράδειγμα στον 1ο όμιλο των Σερρών υπάρχει μια ομάδα κι έχει 19 βαθμούς κι έχει παίξει 10 παιχνίδια και στο 2ο όμιλο της ίδιας κατηγορίας μια άλλη ομάδα που έχει παίξει 9 παιχνίδια αλλά έχει δύο βαθμούς λιγότερους. Αυτό το βρήκαμε μπροστά μας. Μαζί με τη νομική υπηρεσία και την επιτροπή διοργανώσεων επεξεργαζόμαστε ένα μοντέλο να δούμε κατά πόσο μπορούμε να εφαρμόσουμε έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού και πιστεύω ότι θα βρεθεί η σωστή λύση για να αδικήσουμε όσες λιγότερες ομάδες μπορούμε. Υπάρχει μια πρόταση να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο που έχει εφαρμόσει η Γαλλία, οποία λέει πόσους αγώνες έδωσες; 10 αγώνες. Πόσους βαθμούς πήρες; 25 βαθμούς. Το 25 δια του 10 βγαίνει ένας συντελεστής. Το ίδιο γίνεται και με το άλλον όμιλο. Αυτό επεξεργαζόμαστε όπως και το αν υπάρχει μια ομάδα στον όμιλο που προηγείται με δύο βαθμούς κι έχει έναν αγώνα περισσότερο από την πιο κάτω ομάδα, εμείς να πάρουμε τα ίσα παιχνίδια ενός γύρου, όμως τα τελευταία από αυτά. Είναι πολλά που κάνουμε γιατί κανένας δεν υπολόγιζε ότι θα ερχόταν μια πανδημία και θα σταματούσαν τα πάντα. Έτσι στην πορεία βγαίνουν προβλήματα τα οποία εμείς προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Θέλουμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις, γιατί τέλεια δεν θα είναι καμία λύση. Η τέλεια λύση ήταν να τελειώσουν τα πρωταθλήματα».