Απαραίτητη χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Διακοφώτης την κατάργηση της Football League, μιλώντας στην ΕΡΑ Σερρών. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ανέλυσε τα δεδομένα της συνέχισης της Γ’ Εθνικής, που θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των ομάδων που θέλουν να αγωνιστούν.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εκλογές της ΕΠΟ και την υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Παναγιώτη Διακοφώτη:
Για τις εξελίξεις με την αναδιάρθρωση:
«Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Είναι κατανοητή η τροπολογία του υφυπουργείου Αθλητισμού, καταργείται η Football League. Θα υλοποιηθούν κανονικά οι προκηρύξεις των πρωταθλημάτων. Όσες ομάδες ανήκουν στην Ένωση Super League 2-Football League θα μείνουν σε αυτή. Θα υπάρχουν τη νέα σεζόν 32 ομάδες, όπου σταδιακά σε 3 χρόνια πρόθεση είναι να μειωθούν σε 18 ομάδες.
Η ΕΠΟ είχε αποφασίσει την κατάργηση της Football League, καθώς έπρεπε να γίνει αυτό. Το κράτος δεν είχε συνέχεια σε αυτό το θέμα, τα τηλεοπτικά συμβόλαια που είχε δεσμευτεί ο προηγούμενος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης δεν τηρήθηκαν. Αντίθετα, μειώθηκαν τα ποσά κατά το ήμισυ και φέτος έχουμε 200.000 ευρώ για τις ομάδες της Super League 2 και 60.000 ευρώ στη Football League.
Εάν υπήρχε αυτή η αμφιβολία, ότι δεν θα τηρηθούν αυτές οι αποφάσεις, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ θα αποφάσιζε αλλιώς. Πλέον, δεν υπάρχει νόημα να υπάρχει η Football League».
Για τα αυστηρά κριτήρια και τα έσοδα από το στοίχημα: «Είναι απόφαση όλων για να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια συμμετοχής στη Super League 2. Περιμένουμε τις εξελίξεις για τα έσοδα από το στοίχημα. Εκτιμάται πως θα είναι ένα μεγάλο ποσό, κοντά στα 60 εκατ. ευρώ που θα προκύψει. Περίπου το 60% θα δοθεί στο ποδόσφαιρο και το 40% στα άλλα σπορ που βρίσκονται στο κουπόνι.
Δική μου εκτίμηση είναι πως πρέπει να ενισχύουμε τον αδύναμο, όχι τον δυνατό. Υπάρχει πιθανότητα να πάνε χρήματα και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τις ενώσεις, αφού υπάρχουν αγώνες Γ’ Εθνικής στο στοίχημα. Εάν μας φωνάξουν και μπούμε σε μια συζήτηση, θα ζητήσουμε ένα ποσό να δοθεί στις Ενώσεις, για να στηριχθεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση της Πολιτείας με τις Ομοσπονδίες που αγώνες τους συμμετέχουν στο κουπόνι. Για τα πρώτα χρήματα, υπάρχει εκτίμηση ότι Σεπτέμβριο ή Οκτώβρη, θα γίνει η πρώτη εκκαθάριση και θα μοιραστούν κάποια χρήματα».
Για το τι θα γίνει με την κατάργηση της Football League: «Θα τηρηθούν κανονικά όσο προβλέπονται στις προκηρύξεις. Θα υποβιβαστούν 4 ομάδες από τη Football League και θα ανέβουν 4 από τη Γ’ Εθνική».
Για τις εξελίξεις στη Γ’ Εθνική: «Η Επιτροπή Διοργανώσεων έκανε εισήγηση στην Εκτελεστική Επιτροπή να αλλάξει η προκήρυξη. Πρώτα πρέπει να δούμε ποια είναι η τάση των σωματείων και πόσες ομάδες θα συμμετέχουν. Μετά θα γίνουν νέες εισηγήσεις για τη νέα προκήρυξη.
Κι όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα μας δοθεί το «πράσινο» φως για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στη Γ’ Εθνική. Μετά από 30-40 μέρες προπονήσεων συνήθως δίνεται η άδεια να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα. Θα παίξει όμως ρόλο κατά πόσο θα τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο από τις ομάδες».
Για το αν θα παιχτεί ένας γύρος:
«Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η συμμετοχή των ομάδων και μετά θα αποφασίσουμε. Πρόταση είναι να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, για να ξέρουν και οι ομάδες πόσα παιχνίδια έχουν μπροστά τους. Αυτή είναι μια εισήγηση, όχι απόφαση».
Για τις προτάσεις από ΕΠΣ να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα:
«Ο καθένας κοιτάει τις ομάδες του, αλλά πρέπει να δούμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η πρόταση για τη Γ’ Εθνική είναι να διεξάγεται σε 4 ομίλους των 16 ομάδων, αλλά θα δούμε και την απόφαση της νέας διοίκησης της ΕΠΟ.
Εάν μείνουν όλες οι ομάδες στη Γ’ Εθνική και προστεθούν και οι πρωταθλήτριες των ΕΠΣ, θα φτάσουμε τις 190 ομάδες. Άρα τη νέα σεζόν θα πέφτουν οι μισές και παραπάνω ομάδες. Όποια απόφαση και να ληφθεί, θα αδικηθούν κάποιοι.
Εξάλλου, με την κατάργηση της Football League, όσες ομάδες παίξουν στη Γ’ Εθνική, κερδίζουν ουσιαστικά μια κατηγορία».
Για την ανάδειξη πρωταθλητών των ΕΠΣ: «Όταν έρθει η ώρα για ανάδειξη πρωταθλητή στην ΕΠΣ, λογικά θα υπάρξει μια εισήγηση από την ΕΠΟ, είτε με κλήρωση, είτε με κάποιο τρόπο να προκύψει πρωταθλήτρια ομάδα. Όλα δείχνουν ότι δεν θα δοθεί το «πράσινο» φως στα τοπικά πρωταθλήματα να συνεχιστούν. Οι Ενώσεις θα πρέπει να βρουν τον πρωταθλητή, που θα θέλει να αγωνιστεί στη Γ’ Εθνική. Κάποιες ομάδες έχουν επενδύσει για την άνοδο. Αν ενδιαφέρον υπάρχει από περισσότερες ομάδες, ίσως γίνει κάποιο μπαράζ ή κλήρωση».
Για το κόστος των τεστ στη Γ’ Εθνική: «Υπάρχει η δέσμευση από τον Γιώργο Μαυρωτά και τη ΓΓΑ, για το κόστος να πάει στους δήμους ή τις Περιφέρειες και τον ΕΟΔΔΥ. Ήδη ομάδες κάνουν δωρεάν ράπιντ τεστ».
Για τις εκλογές της ΕΠΟ: «Η FIFA στηρίζει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τις εκλογές, θέλοντας να προστατεύσει το αυτοδιοίκητο. Αυτό που γίνεται με το μητρώο δεν είναι σωστό. Κάθε σωματείο εγκρίνεται από το κράτος και μετά εντάσσεται στην ομοσπονδία του αθλήματος. Είναι εύκολο να βρούμε ποια σωματεία είναι ενεργά και μετέχουν σε πρωταθλήματα. Υπάρχουν ομάδες σε μικρά νησιά και απομακρυσμένα χωριά που κάνουν λειτούργημα.
Θα σας πω μια ιστορία από την Τήλο για να καταλάβετε την αξία που έχει το ποδόσφαιρο στα μικρά νησιά και πρέπει να το καταλάβουν και οι μεγάλοι αυτό. Στα νησιά ξέρετε οι αγώνες δεν γίνονται Σαββατοκύριακο, αλλά όποτε βολεύουν τα δρομολόγια των πλοίων. Ένα παιχνίδι ήταν να γίνει Τρίτη, αλλά ο λυκειάρχης δεν άφηνε έναν παίκτη να παίξει, επειδή είχε πολλές απουσίες. Ο δήμαρχος του νησιού αποφάσισε να κλείσει το λύκειο εκείνη την ημέρα, για να αγωνιστεί το παιδί. Το ποδόσφαιρο έχει μεγάλη σημασία στις τοπικές κοινωνίες».
Για την υποψηφιότητα Ζαγοράκη: «Με πρόεδρο τον Θοδωρή Ζαγοράκη η ΕΠΟ μπορεί να κερδίσει σε πολλά θέματα. Αλλά από όσο γνωρίζω, δεν έχει καταλήξει ακόμα αν θα είναι υποψήφιος».
Πηγή: Onsports.gr