Η Ρόδος γιορτάζει 50 χρόνια ζωής!
Μισό αιώνα ζωής γιορτάζει σήμερα, 8 Αυγούστου η ομάδας της Ρόδου. Η Ρόδος έχει γράψει την δική της ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού ήταν η πρώτη Δωδεκανησιακή και γενικότερα νησιώτικη ομάδα (πλην Κρήτης), που καταφέρνει να αγωνιστεί σε επίπεδο Α΄ Εθνικής. Μετράει 4 συμμετοχές στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της χώρας και 15 συμμετοχές στην Β΄ Εθνική. Συνολικά, στα 50 χρόνια της ιστορίας της, η Ρόδος αριθμεί 39 παρουσίες στα Εθνικά Πρωταθλήματα της χώρας μας.
Ιδρύθηκε το 1968 τη περίοδο της χούντας με τη συγχώνευση του Διαγόρα, του Ροδιακού και του Δωριέα που μέχρι εκείνη την εποχή είχε τον περισσότερο κόσμο. Η νέα ομάδα είχε την επωνυμία Α.Π.Σ. ΡΟΔΟΣ. Ξεκινά την επόμενη περίοδο από το πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής κατηγορίας και το 1978 ανεβαίνει στην Α΄ Εθνική. Από το 1968 έως το 1974 πραγματοποιεί μέτρια πορεία και από το 1975 ξεκινά η ανοδική της τροχιά. Το 1975, 1976 και 1977 χάνει την πρώτη θέση από συγκυρίες της τελευταίας στιγμής. Όμως το 1977-78 τερματίζει 1η στον Νότιο Όμιλο με 59 βαθμούς έναντι 52 του βασικού συνδιεκδικητή της, Ατρομήτου Αθηνών.
Το 1994 συγχωνεύεται ξανά με τον «Διαγόρα», ο οποίος είχε επανιδρυθεί, και δημιουργούν την «Ένωση Ρόδου-Διαγόρα». Η ένωση το 1998 διαλύθηκε και η Ρόδος επανιδρύεται. Την περίοδο 1999-2000 για την ενίσχυση του ποδοσφαιρικού τμήματός της συγχωνεύεται με την «Α.Ε. Πανωγιαννιών». Η νέα ομάδα συμμετέχει στην Α΄ Κατηγορία Δωδεκαννήσου. Το 2001 κερδίζει την άνοδο στην Δ΄ Εθνική και το 2003 στην Γ΄ Εθνική, σε αγώνα μπαράζ με τον Πιερικό (0-2). Αποκορύφωμα της νέας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2000 αποτέλεσε η διεκδίκηση της ανόδου στην Β΄ Εθνική την περίοδο 2006-07, η οποία χάθηκε στον αγώνα μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου, όπου και ηττήθηκε με 2-1 και παρέμεινε στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία.
Την περίοδο 2008-2009 αναδεικνύεται δευτεραθλήτρια στον Νότιο όμιλο της Γ΄ Εθνικής για μια ακόμη χρονιά, σπάζοντας πανευρωπαϊκό ρεκόρ ως αήττητη σε όλες πλην της πρώτης αγωνιστικής. Σε αγώνα κατάταξης (μπαράζ) η Ρόδος ηττάται με 2-1 από την δευτεραθλήτρια ομάδα του Βορείου ομίλου, τον Παναιτωλικό. Αμέσως μετά το μπαράζ, η ομάδα επί ένα μήνα πέρασε στην πλήρη απαξίωση. Την διοίκηση ανέλαβε ο Τώνης Μαρτίνης, ο οποίος με νέα πνοή προχώρησε στην στελέχωση της. Δυο μήνες περίπου μετά, κερδίζει την άνοδο στην Β΄ εθνική ως επιλαχούσα στην θέση του Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο οποίος υποβιβάστηκε στη Δ΄ Εθνική λόγω μη δήλωσης συμμετοχής στο πρωτάθλημα 2009 – 2010. Η Ρόδος στην Β’ Εθνική την περίοδο της προεδρείας Μαρτίνη απέκτησε ισχυρή ομάδα και ποδοσφαιριστές διεθνούς ακτινοβολίας όπως ο Pedro Irala (διεθνής από την Παραγουάη) και ο Λάζετιτς. . Στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής η Ρόδος τερματίζει στη 16η θέση της βαθμολογίας και υποβιβάζεται ξανά στη Γ΄ Εθνική, αφού κέρδισε τον τίτλο της πλέον καθαρής ομάδας στα εθνικά πρωταθλήματα, που δεν είχε ενδώσει στο σύστημα των στοιχημάτων και των στημένων αγώνων.
Είναι γνωστό. πως κατά την περίοδο της παρουσίας της ομάδας στη Β΄ Εθνική, ανδρώθηκε το “σύστημα” των στημένων που ουσιαστικά καταδίκασαν την ομάδα στην επιστροφή στην Γ΄ Εθνική, αφού η Ρόδος ήταν η μοναδική που δεν εντάχθηκε σε όσα κατόπιν αποκαλύφθηκαν και οδήγησαν παράγοντες του Ελληνικού ποδοσφαίρου στη φυλακή.
Λόγω οικονομικών προβλημάτων και μη συμμετοχής παραγόντων στην διοίκηση της ΠΑΕ, αν και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στη δεύτερη θέση, της αφαιρέθηκαν βαθμοί και αναγκάστηκε να μεταπηδήσει στο Περιφερειακό πρωτάθλημα όπου αγωνίστηκε την περίοδο 2011- 2012. Στο πρωτάθλημα αυτό με πρόεδρο πλέον τον Χρυσόστομο Ψέλλα η ομάδα απαξιώθηκε πλήρως και δεν κατάφερε να διατηρηθεί στην κατηγορία την τελευταία αγωνιστική, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων όσων βρισκόντουσαν στον σύλλογο εκείνη την περίοδο . Από το 2012 και έπειτα η Ρόδος πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Δωδεκανήσου, και βασικός της στόχος είναι η επάνοδός της στις εθνικές κατηγορίες της χώρας.
Την περίοδο 2015 – 2016 με πρόεδρο τον Σάκη Σαραφίδη και προπονητή τον Σάββα Ορφανίδη, κάνει μια τρελή πορεία στα τοπικά πρωταθλήματα και βγαίνει πρωταθλήτρια Δωδεκανήσου. Πιο αναλυτικά, η Ρόδος κατεβάζει στην Α΄ Κατηγορία μια εντυπωσιακή ομάδα με πολλούς ντόπιους ποδοσφαιριστές, που κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ. Σε 32 αγώνες που έδωσαν, τα ελάφια σημείωσαν 30 νίκες, 1 ισοπαλία και μια ήττα κόντρα στον 2ο στην βαθμολογία Αντίμαχο. Η Ρόδος παρέμεινε αήττητη για 30 σερί αγωνιστικές. Επίσης, η Ρόδος σκόραρε 134 γκολ (επίδοση ρεκόρ για την κατηγορία), και δέχτηκε 17, έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα του πρωταθλήματος.
Ως πρωταθλήτρια Δωδεκανήσου, η Ρόδος θα συμμετάσχει στα μπαράζ ανόδου προς την Football League 2. Αντίπαλοί της στον 10ο όμιλο είναι ο Πανθηραϊκός Α.Ο. από την Ε.Π.Σ.Κυκλάδων, ο Αίγειρος Μυστεγνών από την Ε.Π.Σ.Λέσβου και ο Ποσειδώνας Καρδαμύλων από την Ε.Π.Σ.Χίου. Η Ρόδος κατατροπώνει κυριολεκτικά τους αντιπάλους της. Τερματίζει πρώτη στον όμιλό της και είναι η μοναδική πανελληνίως ομάδα που πετυχαίνει το απόλυτο στις νίκες, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει πρώτη χρονικά το εισιτήριο για τη Γ΄ Εθνική. Παράλληλα, θα έχει την καλύτερη επιθετική επίδοση, πετυχαίνοντας 19 γκολ, δηλαδή 3,1 γκολ μ.ο. ανά αγώνα.
Η επιστροφή της στις Εθνικές Κατηγορίες σηματοδοτεί πολλές αλλαγές. Ο κορμός της ομάδας που την οδήγησε στην Γ’ Εθνική αποχώρησε, όπως και ο προπονητής Σάββας Ορφανίδης. Χρέη τεχνικού, ανέλαβε ο μέχρι πρότινος βοηθός και γυμναστής των «ελαφιών», Δημήτρης Γκάιδας. Τις πρώτες τρεις αγωνιστικές η Ρόδος συγκέντρωσε μόλις ένα βαθμό, αφού ηττήθηκε εντός έδρας από την Κηφισιά με 1-4, εκτός έδρας από τον Εργοτέλη με 2-0, ενώ κατάφερε να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας στο Δημοτικό Στάδιο κόντρα στην Θύελλα Ραφήνας με 2-2. Μετά από αυτό το παιχνίδι, αρχίζουν να σηματοδοτούνται εξελίξεις στα δρώμενα του συλλόγου. Πιο συγκεκριμένα, πρόεδρος αναλαμβάνει, ο Αυγουστίνος Γιακάι και επαναφέρει στον πάγκο της ομάδας τον Σάββα Ορφανίδη. Στον επόμενο αγώνα οι «πράσινοι» καταφέρνουν να πάρουν ένα σπουδαία διπλό στην έδρα της Προοδευτικής με 1-2. Στις 26 Ιανουαρίου, η διοίκηση απομακρύνει τον Ορφανίδη από την τεχνική ηγεσία, προσλαμβάνοντας στην θέση του τον Δημήτρη Τερεζόπουλο. Η Ρόδος αγωνιζόταν στο 4ο όμιλος της Γ’ Εθνικής έχοντας για αντιπάλους τους Εργοτέλη, Ιωνικό, Άγιο Ιερόθεο, Εθνικό Πειραιώς, Ατσαλένιο, Προοδευτική, Ερμή Ζωνιανών, Τριγλία Ραφήνας, Πανθηραϊκό, Κηφισιά, Θύελλα Ραφήνας, Ιάλυσο, Ηλυσιακό και ΑΕΕΚ ΙΝΚΑ με την τελευταία να υποβιβάζεται και τα «ελάφια» να τερματίζουν στην 10η θέση έχοντας συγκεντρώσει 31 βαθμούς με απολογισμό 8 νίκες, 7 ισοπαλίες και 13 ήττες.
Η επόμενη χρονιά ξεκινάει με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες. Η διοίκηση της ομάδας θέτει ως στόχο την άνοδο στις Επαγγελματικές Κατηγορίες. Προσλαμβάνει ως προπονητή τον Πάρη Ανδράλα, ο οποίος προέρχεται από μια καλή χρονιά με την Προοδευτική στην πρώτη του απόπειρα ως προπονητής. Δίνονται υπέρογκα ποσά για να αποκτηθούν παίκτες κλάσεις(Αυγενικού, Μρκτσιάν, Παναγόπουλος, Παβίσεβιτς, Ζώνας, Πινδώνης, Σερτζίνιο και άλλοι). Αντίπαλοι τους στον 6ο όμιλο ήταν οι Εθνικός Πειραιώς, Προοδευτική, Ιάλυσος, Διαγόρας, Κερατσίνι, Ασπρόπυργος, Ιωνικός, Λουτράκι, Πέλοπας Κιάτου και Α.Ο. Ζευγολατιού. Η ασταθής πορεία της ομάδας και το μη ικανοποιητικό ποδόσφαιρο αναγκάζουν τους ιθύνοντες του συλλόγου να αποδεχθούν την παραίτηση του Πάρη Ανδράλα, μετά την εντός έδρας ήττα από την Προοδευτική με 0-1. Την επόμενη αγωνιστική στην εκτός έδρας αναμέτρηση κόντρα στον ουραγό της βαθμολογίας Ζευγολατιό, η ομάδα κατεβαίνει στον πάγκο της με τον Δημήτρη Γκάιδα και τον προπονητή του εφηβικού, Παναγιώτη Μπεκιάρη. Έστω και δύσκολα η Ρόδος κατάφερε να φύγει με το διπλό από την Κόρινθο. Στην συνέχεια, ανακοινώνεται η πρόσληψη ενός καταξιωμένου προπονητή του Τίμου Καβακά. Αν και η ομάδα άρχιζε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης και φάνταζε έτοιμη να μπει και πάλι στο παιχνίδι της ανόδου, η ήττα στο Λουτράκι από την ομώνυμη ομάδα την έβγαλε εκτός τροχιάς. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η Ρόδος έπαιζε πλέον την παραμονή της στην Κατηγορία. Έχοντας να αντιμετωπίσει έναν εξ’ αγωνιστικό πόλεμο που της έγινε τις τελευταίες αγωνιστικές, αλλά και την δική της κακή απόδοση, η ήττα την προτελευταία αγωνιστική με πέναλτι στο 94ο λεπτό μέσα στον Ιωνικό αλλά και την τελευταία με 0-2 από τον πρωταθλητή Εθνικό, σηματοδοτούν την επιστροφή της στα τοπικά πρωταθλήματα, αφού τερματίζουν στην 8η θέση σε όμιλο των 11 ομάδων με απολογισμό 8 νίκες, 4 ισοπαλίες, 8 ήττες. Η χρονιά αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η πιο μαύρη στην ιστορία του συλλόγου.
Το καλοκαίρι του 2018 το μέλλον της Ρόδου περνάει από 40 κύματα. Ο Αυγουστίνος Γιακάι ανακοινώνει την αποχώρηση του από την προεδρία του συλλόγου. Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και ενώ η ομάδα πήγαινε ολοταχώς για το ειρηνοδικείο, ο Μάκης Ντουρουτλής για ακόμα μια φορά δηλώνει «παρών» στα δύσκολα. Μαζί με τον Τώνη Μαρτίνη, που επανέρχεται στα κοινά του συλλόγου αποφασίζουν να σώσουν τον σύλλογο θέλοντας να δημιουργήσουν μια ισχυρή ομάδα που θα επανέλθει γρήγορα στις Εθνικές Κατηγορίες. Στόχους τους μαζί με το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο είναι να γιορτάσουν τα 50 χρόνια της ομάδας με το πρωτάθλημα Δωδεκανήσου και την άνοδο στην Γ’ Εθνική. Και εκεί να μπουν οι βάσεις ώστε να συνεχιστεί η λαμπρή ιστορία της και να επανέλθει η Ρόδος εκεί που πραγματικά ανήκει!