Ο τουρισμός μας απειλείται από την υπερφορολόγηση. Πρέπει να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας
Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα,
Βουλευτή Δωδεκανήσου
Το 2016 δεν εξελίσσεται καλά για τον ελληνικό τουρισμό.
Ακόμα και αν κλείσει με θετικό πρόσημο, είναι σαφές ότι απέχουμε πολύ από τις προσδοκίες μας. Ήδη, το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας οι αφίξεις τουριστών στη χώρα μας, παρουσίασαν πτώση κατά 6,2%.
Η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει μια σειρά ευνοϊκών συγκυριών, όπως το γεγονός ότι Τουρκία, Αίγυπτος και Τυνησία δεν θεωρούνται, πλέον, ασφαλείς προορισμοί, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να αναζητούν άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να τους προσελκύσουμε σημαίνει ότι επέλεξαν άλλες χώρες. Σημαίνει, όμως, ότι έχουμε και σημαντικό πρόβλημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε ούτε την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, που είχε καθοριστικές επιπτώσεις στον τουρισμό της γείτονος χώρας. Το Ελληνικό Κράτος απέτυχε να διευκολύνει τη διαδικασία χορήγησης visa στους Ρώσους τουρίστες
Είναι σαφές ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας τους τελευταίους δώδεκα 12 μήνες.
Το πρόβλημα οφείλεται στην υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος. Υπενθυμίζω ότι τον τελευταίο χρόνο, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, επέβαλλε τα ακόλουθα μέτρα:
– Αύξησε το ΦΠΑ στη διαμονή στο 13%.
– Κατάργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.
– Αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και αργότερα στο 24%.
– Θεσμοθέτησε το τέλος διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
– Μετάταξε τα περισσότερα είδη και υπηρεσίες στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, στο 24%.
Σε όλα αυτά, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Με ψευδεπίγραφες ταξικές ιδεοληψίες, που μεταφράζονται σε εισπρακτικά μέτρα, το μόνο που πετυχαίνουμε ως χώρα, είναι να αποδυναμώνουμε τον τουρισμό και την οικονομία μας.
Πολύ απλά: το 2016 βιώνουμε τις πρώτες αρνητικές συνέπειες από τη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος που έχει γίνει πιο ακριβό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο τουρισμός μας να συνεχίσει τη δυναμική που είχε το 2013 και το 2014.
Εάν δεν αναστραφεί αυτή η εικόνα, το 2017 θα καταγράψουμε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.
Σε χρόνο, όχι πολύ μακρινό, θα υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα αλλάξουν χέρια. Θα μειωθεί η απασχόληση και το εισόδημα των εργαζομένων στον τουρισμό.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι θα απαξιωθεί η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας: ο Τουρισμός μας.
Αυτό που προέχει είναι να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.
Για να το πετύχουμε, χρειάζεται:
– Σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν στο τουριστικό μας προϊόν.
– Αποκατάσταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αφού το μέτρο δεν είχε δημοσιονομική απόδοση.
– Βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών στα αεροδρόμια και στα λιμάνια.
– Οριζόντια κίνητρα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Κίνητρα για τις αεροπορικές εταιρείες με μειωμένα τέλη και κίνητρα για τα ξενοδοχεία ώστε να παρατείνουν τη λειτουργία τους και να διατηρούν θέσεις εργασίας.
– Διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος. Επαναφέρω την πρότασή μου για ένα Ελληνικό all inclusive που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και επιχειρήσεις που βρίσκονται έξω από τα ξενοδοχεία.
Αν αναδεικνύεται ένα μήνυμα από τα στοιχεία, τις ενδείξεις, αλλά, κυρίως, το κλίμα που εισπράττουμε για τον τουρισμό μας, αυτό είναι, ότι θα πρέπει να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.