Νίκος Αντωνιάδης: «Στόχος να δημιουργήσουμε…»!
Ο ερχομός του στη Ρόδο μπορεί να πεί κανείς πως ηταν αρκετα σημαντικός και για την πορεία τότε του «Ροδίων Αθλησις» στις μεγάλες Κατηγορίες , αλλά και μετέπειτα για την οργανωτική δουλειά που κάνει σαν υπευθυνος προπονητής του Φοίνικα για όλες τις Κατηγορίες και κύρια η ανάδειξη ταλέντων μέσα από την καθημερινή δουλειά στις προπονήσεις και τους αγωνες του Φοίνικα.
Ο λόγος για τον εγκριτο και αξιόλογο κόουτς Νικο Αντωνιάδη που από το πόστο του μας ανοίγει σημερα την καρδια του μιλώνρτας για τον συλλογο που υπηρετεί, τους φετινούς του στόχους αλλά και την ανάπτυξη του βόλεϊ στα Δωδεκάνησα.
-Κόουτς με την ευκαιρία πότε ξεκινάει την φετινή της προετοιμασία η ανδρική ομάδα του Φοίνικα;
-Η προετοιμασία όλων των τμημάτων μας ξεκίνησε την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Πέρυσι είχαμε περάσει το τριψήφιο νούμερο όσον αφορά τον όγκο των αθλητών μας και συγκεκριμένα είχαμε στη δύναμη μας 106 εγγεγραμμένους αθλητές-αθλήτριες. Με την ανδρική ομάδα μπαίνουμε στην 3η εβδομάδα προετοιμασίας, αλλά μόνο ανδρική δεν μπορεί να την πει κάποιος λόγω του πολύ μικρού μέσου όρου ηλικίας. Μετά την τριετία και αφού βγήκαμε 3 φορές πρωταθλητές Δωδεκανήσου, αποφασίσαμε με την διοίκηση να αλλάξουμε πλώρη και να επενδύσουμε σε μικρά αγόρια γεμίζοντας από την αρχή τα τμήματα μας όπως κάναμε και με τα κορίτσια. Με τα αγόρια η δυσκολία είναι ότι τις ηλικίες που χρειάζεσαι για να “πλασεις” τις απορροφά το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ που είναι πιο δημοφιλή αθλήματα στα αγόρια αντίθετα με τα κορίτσια που είναι το νούμερο 1 γυναικείο άθλημα στη Ελλάδα και σε πολλές χώρες στον κόσμο. Οπότε είναι δύσκολο να βρεις αγόρια με σωματικές προδιαγραφές και να τα ετοιμάσεις για υψηλό επίπεδο, αλλά θα κάνουμε την προσπάθεια μας. Ελπίζω οι επιτυχίες τις εθνικής ομάδας των ανδρών να δώσουν έναυσμα για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τους αθλητές μας, αυτή την περίοδο που συμμετέχει και στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με πολύ καλές εμφανίσεις αφού πήρε τη σκυτάλη από την εθνική γυναικών που επίσης τα πήγε περίφημα μετά από χρόνια απουσίας από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
-Ποιοι οι στόχοι σας στο φετινό πρωτάθλημα. Θα διεκδικήσει ο Φοίνικας την άνοδο στην πιο πάνω Κατηγορία και θαχει η Ρόδος εκπρόσωπο και πάλι σε Εθνική Κατηγορία;
–Εδώ στη Ρόδο είχαμε το Ροδίων ως εκπρόσωπο στην Α2 αλλά μετά από 5 χρόνια που πρωταγωνιστούσε δυστυχώς φέτος αποσύρθηκε, δεν είχε βάσεις από πίσω ,ίσως και τα οικονομικά που είναι δυσβάσταχτα λόγω της περιοχής πήρανε αυτή την απόφαση. Η Κως είχε κάνει και αυτή την προσπάθεια της αλλά άντεξε και αυτή 2 χρόνια στην Α2.Εμεις δεν έχουνε στόχο την άνοδο ούτε την είχαμε γιατί δεν αισθανόμασταν έτοιμοι ούτε οικονομικά, ούτε παικτικά, ούτε ήτανε ο βασικός στόχος μας αυτά τα χρόνια, απλά είχαμε έναν καλό βασικό κορμό σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες και για αυτό περνάμε τα αποτελέσματα αυτά και βγαίναμε πρώτοι. Περυσι σταμάτησε ο πασαδόρος και αρχηγός της ομάδας μας ο Νίκος Πότσου που ήτανε βαρόμετρο μαζί με τον Λόιζο Παπακωνσταντίνου, ο Ανδρέου έφυγε εξωτερικό, ο Καρυώτης πήρε μετάθεση, ο Σαρίκας σταμάτησε και δύο μετεγγραφές που είχαμε σταματήσανε λόγω υποχρεώσεων η επιστρέψανε στις ομάδες τους. Αυτη τη χρονιά θα κατεβάσουμε παμπαιδικό για πρώτη φορά,το εφηβικό με πιτσιρικάδες και στο ανδρικο επίσης με νέους παικτες.
-Υπάρχει εν τελει ανάπτυξη στο Δωδεκανησιακό βόλεϊ;Γιατί χάνονται ευκολα τα ταλέντα;Είναι οι σπουδές ο βασικός λόγος;
-Εδώ στην περιοχή ένα μεγάλο επίσης πρόβλημα είναι ότι μόλις οι παίκτες-τριες είναι “έτοιμοι-ες”για δράση φεύγουνε να σπουδασουνε. Κάποιοι συνεχίζουν ως φοιτητές να παίζουνε και περιμένεις αν και πότε θα γυρίσουν για να τους εντάξεις ξανά στη δύναμη σου, πολλοί βέβαια σταματάνε γιατί ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες, καριέρα, οικογένεια κτλ. Η μόνη λύση θεωρώ εγώ και για αυτό δουλεύω πολύ με μικρές ηλικίες είναι τα παιδιά με το που θα μπούνε στο λύκειο (να μην πω πιο μπροστά)πρέπει να είναι ήδη έτοιμα να παιξουνε, για να μπορείς να τις έχεις τουλάχιστον 3 χρόνια έτοιμες-ους σε καλή αγωνιστική κατάσταση και να αγαπήσουν και αν εθιστούν στο βόλεϊ ώστε να μην το σταματήσουν.
Φέτος μπήκανε άλλες δύο ομάδες που ήτανε ανενεργές η Ρόδος και ο Ήλιος γίναμε πλέον 8 ομάδες αλλά θέλει πολύ δουλειά από τους προπονητές και τους παράγοντες για να ανεβάσουμε και την ποιότητα και όχι μόνο την ποσότητα.
Εκεί βέβαια μεγάλο ρόλο και βοήθεια θα πρέπει να έχουμε και από την ΕΟΠΕ. Εδω δυστυχώς δεν έχουνε εικόνες τα παιδιά όπως στην ηπειρωτική χώρα που μπορούνε να πάνε να δούνε και έναν και δύο αγώνες το ΣΚ και να κατανοήσουνε καλύτερα τις δεξιότητες που τους διδάσκουμε και παράλληλα να βρούνε κίνητρο και να θεσουνε υψηλούς στόχους για το αθλητικό τους μέλλον.
Ο θεσμός του ΠΟΠ πρέπει να αναβαθμιστεί και να μην είναι μια θέση για να “φτιάξουμε βιογραφικό μας η να πάρουμε απόσπαση στη δουλειά μας. Θα πρέπει ο ΠΟΠ να δίνεις οδηγίες και κατευθύνσεις στους προπονητές των συλλόγων, τι,πως, γιατί να κάνει προπονήσεις τα ταλέντα, μετρήσεις σοβαρές και ουσιαστικές, να είναι ο κρίκος ανάμεσα στους ομοσπονδιακούς και στους συλλόγους, να κάνει διάφορες δρασεις, να επισκέπτεται τα σχολεία, να ελέγχει και να ελέγχεται…Αλλά εξακολουθούν αυτόν τον πολύ βασικό θεσμό του ΠΟΠ να τον έχουνε υποβαθμισμένο και τζάμπα…Αν θες αποτελέσματα και παραγωγή έργου θα πρέπει να είναι ανταποδοτικό….Δυστυχώς δεν το χει καταλάβει ακόμα η ομοσπονδία μας. Εμενα προσωπικά μου έχει γίνει πολλές φορές πρόταση να αναλάβω γιατί ήμουνα και παλιότερα ΠΟΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αλλά δυστυχώς με αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορέσω να κάνω τη δουλειά που πρέπει και απαντώ αρνητικά.
-Σε επίπεδο τοπικό τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η εικόνα του βόλεϊ στον τόπο μας…
-Επίσης η ΕΟΠΕ θα πρέπει να φέρει και άλλες διοργανώσεις εδώ στη Ρόδο όπως είχε φέρει το Φάιναλ φορ των ανδρών πρόπερσι, την εθνική παγκορασίδων για προετοιμασία (μετά από πίεση των ανθρώπων της ομάδας μας και των κύριων Χρήστου και Νίκου Κουκιά),το πανελλήνιο beach volley, μετά από πίεση των ομάδων της περιοχής που ασχολούνται με το beach volley και να μην αρκούνται μόνο σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως συγκεκριμένα ο Φοίνικας που έφερε εδώ στην Ρόδο μεγάλες μορφές του βόλεϊ όπως τον Djuric,τον Πελεκουδα, τον νεαρό Ράπτη, τον Πεντιδη,τον μεγάλο Βασιλη Κουρνετα,τον Γιάννη Καλμαζιδη και βέβαια το καλοκαίρι σε ένα Καμπ που διοργανώσαμε σε συνεργασία με την εταιρία volleylinksportsagency φέραμε την Ανθή Βασιλαντωνακη και την Όλγα Στράντζαλη, μορφές του χώρου μας που δεν τις βλέπεις κάθε μέρα. Σαν ομάδα κάναμε και το διεθνές τουρνουά κορασίδων το Πάσχα σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΡ με προσκεκλημένους τον Παναθηναϊκό,την Λεμεσό Κύπρου και την Ιταλική Argentario.Δρασεις γίνονται και προσπαθούμε για την ανάπτυξη του αθλήματος μας αλλά χρειαζόμαστε και την συνδρομή της ΕΟΠΕ-Πολιτείας.
Ένα θέμα ακόμα εδώ είναι τα γήπεδα που είναι λίγα και δεν έχουνε τις ώρες που χρειάζονται οι ομάδες για να δουλέψουν όσο πρέπει. Να πω και για την κατάσταση που βρίσκονται Ελάτε μια βόλτα από την Κρεμαστή να σας τα δείξω.¨Αρκει να μην βρέχει…
Η τοπική επιτροπή θα πρέπει να βοηθήσει βρίσκοντας χορηγούς για να αποσυμφορηθουνε λίγο οι ομάδες οικονομικά γιατί ζορίζονται όλοι πληρώνοντας, διαιτητές, μετακινήσεις στην Κω 3-4 φορές τη σεζόν, συν τα υλικά, μπάλες κάθε χρόνο, καλάθια, στολές, υλικά προπονήσεις λάστιχα,medecine balls, βάρη,είδη φαρμακείου και φυσικά τους προπονητές τους για να παράγουν υψηλού επιπέδου έργο.
Επίσης μιλάμε με την ΤΕ ΕΟΠΕ για να μπορέσουμε επιτέλους να σταθεροποιησουμε το πρόγραμμα των αγώνων γιατί πέρυσι είχαμε κάποια θέματα που θέλω να πιστεύω ότι φέτος θα ξεπεραστούνε.
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου έδωσες Νικήτα για αυτή τη συνέντευξη. Καλη αγωνιστική χρονιά και δύναμη σε όλες τις ομάδες με υγεία.»
Ο Νίκος Αντωνιάδης όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς εχει όρεξη για δουλειά και προσφορά. Σκέφτεται λογικά και προτείνει απλές λυσεις…Η υλοποίηση τους σιγουρα θα πάει το βόλεϊ μπροστα…Προστίθεται και κάτι άλλο πάντως…Ας τον ακούσουν κι ας τον αφήσουν να δουλέψει όπως ξέρει…