«Αναγκαία για την επόμενη μέρα η αναδιάρθρωση»
Εν όψει της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κι ενώ το μέλλον του ποδοσφαίρου μέχρι την προσεχή Τετάρτη παραμένει αβέβαιο, ο αθλητικός μάνατζερ Πιφέας Αναστάσης, μίλησε στο xxsports.org και στην Μαρία Κουβέλη για την πορεία των ομάδων της Ρόδου στη Football League και τη Γ’ Εθνική, για τις οικονομικές συνέπειες και τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο Κορωνοϊός, αλλά και για την επόμενη μέρα στο Ποδόσφαιρο.
Το ξέσπασμα το Κορωνοϊού ήταν εκείνο που έβαλε πάγο σε όλο τον πλανήτη και κατ’ επέκταση και στο ποδόσφαιρο. Διάθεση για επανέναρξη υπάρχει. Θα δοθεί όμως, το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των αθλητικών δραστηριοτήτων; Κι αν ναι, πότε πιστεύετε ότι θα έχουμε επιστροφή στη δράση;
«Ακούγεται έντονα ότι η Γ’ Εθνική, όπως και τα τοπικά δεν θα ξεκινήσουν ξανά και θα μπει οριστική τελεία. Είναι λογικό να συμβεί αυτό, αν σκεφτούμε ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο. Μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους με οικογένειες πίσω, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι μια ενδεχόμενη έξαρση μπορεί να σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή για το ποδόσφαιρο και τη Χώρα. Σίγουρα, μια τέτοια απόφαση θα δυσαρεστήσει κάποιους, αλλά όταν τίθεται θέμα υγείας όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Παρόλα αυτά, για να αποφευχθούν αντιδράσεις είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή σε ομάδες που είναι ισόβαθμες ή βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής κι είχαν ματς μεταξύ τους. Πιστεύω πως, λόγω του γεγονότος ότι ομάδες όπως η Καλαμαριά και η Κέρκυρα δεν θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα εξαιτίας χρεών, ίσως ανεβάσουν και δυο δευτεραθλητές από την Γ΄Εθνική».
Όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο θα θέλαμε να ξανά δούμε την μπάλα να κυλάει στο χορτάρι το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει ωστόσο, η οικονομική δυνατότητα κι οι συνθήκες αυτές, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα οι ομάδες και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να επιστρέψουν στο γήπεδο με ασφάλεια;
«Πολλές ομάδες πλέον αντιμετωπίζουν όχι απλά οικονομικά προβλήματα, αλλά και θέμα επιβίωσης. Μια πιθανή επανέναρξη των πρωταθλημάτων προϋποθέτει μία σειρά κατάλληλων μέτρων, όπως είναι για παράδειγμα τα τεστ. Όταν υπάρχουν ομάδες που ακόμη χρωστούν σε παίχτες φαντάζει αδύνατο να διαθέσουν χρήματα για χιλιάδες τεστ και επομένως, να ξεκινήσουν τη δράση. Πολλές από αυτές επιθυμούν να τελειώσει το πρωτάθλημα, να το εκμεταλλευτούν, ώστε να μην πληρώσουν τους παίχτες. Στην Ελλάδα δυστυχώς, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές είναι στην μοίρα τους, καθώς ούτε ιδιωτική ασφάλεια τους παρέχεται, πέρα από κάποιες ελάχιστες ομάδες, ούτε ο μισθός τους είναι ικανοποιητικός».
Αναμφίβολα, το οικονομικό πλήγμα που έχει υποστεί το ποδόσφαιρο είναι μεγάλο. Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα και πόσο εύκολη είναι η «επιβίωση» για τις μικρές ομάδες;
«Ας είμαστε ρεαλιστές, πράγματι, το οικονομικό πλήγμα θα είναι μεγάλο και δυσβάσταχτο για κάποιες ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση να υπάρξει μια στροφή στα δικά μας παιδιά και να αρχίσουμε να αξιοποιούμε περισσότερο παίχτες που προέρχονται από τις ακαδημίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Παναθηναϊκός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια λόγω των απαγορεύσεων και των οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, έχει ενσωματώσει στο ρόστερ και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, πολλά παιδιά από τις ακαδημίες του. Θεωρώ σημαντικό όλες οι ομάδες να δώσουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά και όλοι μαζί να προωθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο την καλή δουλειά στις ακαδημίες. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, γι’ αυτό κιόλας επιμένω με την αναδιάρθρωση, θα έρθουν κι οι πόροι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων».
Κεφάλαιο “Μεταγραφές”. Πώς θα κυλήσει η μεταγραφική περίοδος το καλοκαίρι;
«Σίγουρα, η φετινή μεταγραφική περίοδος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της απώλειας των τηλεοπτικών εσόδων για τις ομάδες, θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές βάσεις. Τα νέα δεδομένα είναι λογικό ότι θα μειώσουν κατά πολύ τις απολαβές και τα συμβόλαια των παιχτών. Όπως όλα δείχνουν επίσης, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το ζήτημα της αναδιάρθρωσης, θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στις μεταγραφές».
Τελικά, η αναδιάρθρωση βοήθησε ή δυσκόλεψε το έργο των ομάδων της Γ’ και Δ’ κατηγορίας;
«Για μένα, η φετινή αναδιάρθρωση του κύριου Βασιλειάδη υπήρξε εγκληματική για το ποδόσφαιρο. Στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτή την κατηγορία είναι η πρώτη φορά που θυμάμαι να έχει τόσο χαμηλό επίπεδο. Εκτός από 4 ομάδες, Χανιά, Λεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλων Σμύρνης, όλες οι υπόλοιπες ομάδες δεν είχαν να δείξουν κάτι. Σε αντίθεση με το πρωτάθλημα της Football League που όλα τα παιχνίδια ήταν ντέρμπι».
Οπότε μία νέα αναδιάρθρωση φέτος θα λειτουργούσε θετικά;
«Είναι αναγκαίο θα έλεγα να γίνει. Πρέπει να υπάρχουν δύο όμιλοι Β’ Εθνικής, Βορράς και Νότος, και νομίζω πως έχει πέσει στο τραπέζι στις συναντήσεις που γίνονται. Το δύσκολο κομμάτι βέβαια, είναι κατά πόσο θα μπορεί η Super League 1 να χωρέσει, όπως ακούγεται 18 ομάδες».
Γνωρίζουμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού συνεργαστήκατε με την ομάδα της Ρόδου, φέρνοντας 8 παίχτες. Ποια είναι η άποψη σας για την ομάδα και την πορεία της στη Γ’ Εθνική;
«Είχα την τιμή να δεχτώ ένα τηλεφώνημα από τον Νικήτα τον Μαλλιάκα, τον οποίο γνωρίζω πολλά χρόνια, για να βοηθήσω την ομάδα της Ρόδου με τις γνώσεις μου. Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησαν οι επαφές, ήταν μια περίοδος που ακούγονταν διάφορα για την ομάδα κι ήταν λογικό να θορυβηθώ. Όταν όμως, μίλησα με τον κ. Μαρτίνη και κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με όραμα που ήξερε ακριβώς τι ήθελε, αυτόματα οποιαδήποτε αμφιβολία είχα, εξανεμίστηκε. Ήταν η πρώτη φορά στα 12 χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας που είδα πρόεδρο να βάζει τόσο μεγάλες προκαταβολές σε παίχτες, προτού να έχουν υπογράψει. Έτσι, προέκυψε μια δυνατή συνεργασία και προσπαθήσαμε μαζί με τον κ. Μαλλιάκα και τον κ. Κουρμπανά να χτίσουμε μια ομάδα με προοπτικές, η οποία όμως, θα διατηρούσε τον βασικό κορμό της. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα που είχαμε ορίσει, προέβλεπε σε 2-3 χρόνια η ομάδα να αγωνίζεται στην Α’ Εθνική. Θεωρώ ότι η Ρόδος μπορεί να αντέξει την πίεση και τον πρωταθλητισμό κι ότι με σωστές κινήσεις θα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει και τη νέα χρονιά».
Το πρωτάθλημα «πάγωσε» με τον Διαγόρα να βρίσκεται στη 3η θέση. Ποια η σχέση σας με την ομάδα και πως εκτιμάτε αυτή, την έστω κι ημιτελή, ποδοσφαιρική χρονιά του;
«Με το Διαγόρα συνεργάστηκα για πρώτη φόρα πέρυσι, όταν προπονητής ήταν ο κ. Παντέλης. Στην ομάδα έφερα τον Γιάννη Μπουρλάκη, τον Γιώργο Γούλα, τον Τάσο Παγώνη και φέτος τον Γιώργο Μπαρμπαρούση. Είναι μία ομάδα που τη φετινή χρονιά για μένα έκανε την έκπληξη. Οι παίχτες ξέρουν ακριβώς τι θέλουν στο γήπεδο και συνολικά αποτελούν μια πολύ συμπαγής και ανταγωνιστική ομάδα».
Αντίθετα, ο Ιαλυσός βρίσκεται στην 11η. Ποια η γνώμη σας για την ομάδα και την πορεία της στο πρωτάθλημα;
«Ο Ιαλυσός υπήρξε η πρώτη ομάδα στο νησί που συνεργάστηκα μαζί της, πριν αρκετά χρόνια, με πρώτη μεταγραφή τότε τον Βαγγέλη Ρεκλείτη, τη θέση και τη συνεισφορά του οποίου στην ομάδα και το ροδίτικο ποδόσφαιρο γενικότερα, τη γνωρίζουμε πλέον όλοι. Τότε ήταν που γνώρισα και τον κ. Χατζηνικήτα. Πλέον τον Μιχάλη δεν μπορώ να τον αποκαλώ κύριο, γιατί από απλός συνεργάτης σήμερα είναι ένας οικογενειακός φίλος. Για μένα, χωρίς υπερβολή, είναι από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ στο χώρο του ποδοσφαίρου. Θεωρώ πως ο Ιαλυσός θα τα καταφέρει κι εφόσον, υπάρξει ξανά στη Super League 2 θα πρωταγωνιστήσει και πάλι».
Πιστεύετε ότι μια συγχώνευση στο Ροδίτικο ποδόσφαιρο θα λειτουργήσει θετικά;
«Ιαλυσος, Διαγόρας και Ρόδος πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Εάν συμβέι αυτό θα προκύψει μία ομάδα που όχι απλά θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Super League 1, αλλά θα μπορεί εύκολα να πάρει το εισιτήριο και για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το έχω πει και θα το ξανά πω, η δυναμική που έχει το νησί δεν υπάρχει σε άλλη πόλη της Ελλάδας. Κατά καιρούς έχουμε δει ομάδες, που ενώ δε διαθέτουν το ειδικό βάρος, καταφέρνουν παρόλα αυτά, να πρωταγωνιστήσουν, όπως ο Αστέρας Τρίπολης, ο Πλατανιάς, ο Εργοτέλης. Αν οι ομάδες της Ρόδου επομένως, συγχωνευτούν σε μία θα κατορθώσουν να πετύχουν σημαντικούς τίτλους και μεγάλες διακρίσεις. Εκείνος βέβαια, που μπορεί να κάνει αυτή την ένωση πραγματικότητα, χρειάζεται να είναι ένας άνθρωπος διαλλακτικός και διπλωμάτης, που γνωρίζει καλά το χώρο του ποδοσφαίρου. Ο καταλληλότερος για μένα δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Διακοφώτη».