Το χρονικό των επεισοδίων
Όλα ξεκίνησαν την 15η Μαρτίου, την Τετάρτη δηλαδή πριν το ματς στη Νίκαι με τον Ιωνικό. Εκεί, η Ρόδος έστειλε σήμα στην αρχηγεία της Ελληνικής αστυνομίας και συγκεκριμένα στο ειδικό επιχειρησιακό τμήμα. Από εκεί έκριναν πως δεν υπήρχε ειδικός λόγος επικινδυνότητας, κάτι που προϊδέαζε, σε πρώτη φάση, για το τι θα επακολουθήσει…Έκριναν δηλαδή πως παρά τα απειλητικά τηλεφωνήματα σε παίκτες της Ρόδου κατά την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις απειλές από τα social media και παρά το γεγονός πως η γηπεδούχος ομάδα έπαιζε και σε αυτό το παιχνίδι όλη τη χρονιά της την ώρα που μετά την ήττα της προηγούμενης αγωνιστικής στον Κορυδαλλό οι οπαδοί έκαναν λαϊκά δικαστήρια στη Νεάπολη μέχρι το ξημέρωμα, «δεν υπήρχε ειδικός λόγος επικινδυνότητας».
Οι επαφές του Γενικού Αρχηγού:
Ο γενικός αρχηγός της Ρόδου, Κώστας Παπαστεργίου, είχε συνεχόμενη επικοινωνία με τον γενικό αρχηγό του Ιωνικού, Φώτη Σιακάρα και συμφώνησαν το παιχνίδι να γίνει στις 17:00 αντί στις 15:00 που ήταν προγραμματισμένο. Ένα γεγονός που η αστυνομία δε γνώριζε μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθ’ ότι δεν ενημερώθηκε από τη γηπεδούχο ομάδα. Ο κ. Παπαστεργίου, ενημέρωσε επίσης τον Αστυνομικό διευθυντή, κ. Λαζάρου, την Παρασκευή, δύο ημέρες πριν τον αγώνα, τόσο για την ώρα άφιξης της ομάδας των Ελαφιών στο γήπεδο της Νίκαιας, για τον τόπο διαμονής της και για τις ώρες μετακίνησης της, ως όφειλε.Αυτό αποδεικνύει πως η ομάδα της Ρόδου έπραξε τα δέοντα για την προστασία της αποστολής.
Η… παρουσία της Αστυνομίας:
Στο γήπεδο, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ήταν παρόντες έξι (!) μόνον αστυνομικοι και καμία διμοιρία των ΜΑΤ.Από την άλλη πλευρά, η πρώτη «επαφή» των ανθρώπων του Ιωνικού με την αποστολή της Ρόδου, έγινε πριν καν οι δεύτεροι κατέβουν από το πούλμαν κατά τη στιγμή της άφιξης, όταν και εισέβαλαν σε αυτό οι πρώτοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν στον αριθμό μεταξύ των 20 και των 30.
Τα «θύματα»:
Τη μερίδα του λέοντος στις… κλοτσιές και τις σφαλιάρες που έπεσαν στη Νίκαια, τις εισέπραξαν αυτοί που μπήκαν μπροστά για να προστατέψουν τους υπόλοιπους και δεν ήταν άλλοι από τον Τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Σάκη Ναλμπάντη, τον βοηθό προπονητή Δημήτρη Γκάϊδα, και τους ποδοσφαιριστές Ευτύχη Τζιβίλογλου, Θεόφιλο Κουρούπη, Γιάννη Στεφανίδη αλλά και άλλους.
Το κυνηγητό στο ημίχρονο:
Δεν ήταν μόνο η… υποδοχή και η φυσούνα, ήταν και το κυνηγητό στην ανάπαυλα. Εκεί, τρεις… «τύποι», με τον ανάλογο όγκο, κυνηγούσαν (στην κυριολεξία) τον 28χρονο ποδοσφαιριστή της ομάδας της Ρόδου, Γιώργο Μοσχάκη. Μάλιστα, του έλεγαν κατά τη διάρκεια του κυνηγητού: «δύο χιλιάρικα φέρετρο θα σου κάνουμε»…
Η Δικαιολογία:
Η αστυνομική διεύθυνση ενημέρωσε τους ανθρώπους της Ρόδου, όχι επίσημα, πως «είναι δύσκολο να υπάρχει αστυνομική δύναμη στο συγκεκριμένο παιχνίδι, καθ’ ότι υπήρχε το παιχνίδι της Λεωφόρου μεταξύ ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, αλλά και ένα ακόμα παιχνίδι Βόλεϊ…
Η Συνέχεια:
Η ομάδα των Ελαφιών κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι. Οι «Ροδίτες» δεν είναι μαθημένοι σε αυτές τις συμπεριφορές και υπάρχει η σκέψη να γίνει καταγγελία στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν και οι ανάλογες συνέπειες για τους γηπεδούχους.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Μπεληγράδης